Page 80 - A debreceni és tiszántúli magyar emberek táplálkozása
P. 80

221


      egy  vederrel.  Az  öregebb  asszony  tarja  a  belet,  a  fiatalabbik
      egy  csuporral  melegvizet  tölt  bele  és  ez  a  beöntés  kitakarítja
      a  bélsárt.  Még  egy  csupor  vízzel  kimossák  és  kifordítják,  úgy
      lökik  be  egy  másik  tisztavízzel  telt  dézsába.
          A  disznók  megvakarva,  a  rokonok  segítségével  felszedve,
      hozzáfognak  a  szalonna  szedéséhez.  A  kiterített  szalonnáról  a
      húsdarabokat  lenyesik.  Ez  a  pecsenyekövér.  Ez  négy  embernek
      is  pár  óra.  Ezután  megszedik  a  húst.  A  gazdáknál  fontos,  hogy
      húst  nagyon  meg  ne  heréljék,  mert  nyáron  a  napszámosnak
      darab  húst  kell  vágni.  Ezt  rendesen  a  gazda  szedi.  Mester-
      emberek  kolbászra  dolgoznak.  Ők  bizony  a  sódart  jól  meg-
      szedik.
          Ezért  embereink  sorra  kezükbe  veszik  a  húsdarabokat.
      A  fejről  nem  szednek  semmit.  Az  orjáról  a  kövérjét  és  a  csüngő
      húscafatokat  levágják  és  teknőbe  hányják.  Az  oldalról  a  kövér-
      jét  nagyjába  levagdalják.  A belől levő gömbölyű  csukapecsenyét,
      mely  legjobb  húsa  a  disznónak,  szintén  levágják.  Levágják  a
      csípő-1,  de  rajta  hagyják  a  tövískest.  A  csípőről  is  lekapkodják
      a  húst.  A  nyuljának  a  közepét  kivágják,  hogy  két  lába  is  legyen.
      A  hátulsósódar  lelógó  húsát  is ekapkodják,  de  nem  vágják  be  a
                                   l
      belsejét,  hogy  kampós  csont  maradjon.  Levágják  róla  a  körmöt,
      ezt  kettéhasítják.  Az  első  sódart,  vagyis  lapockákat  nem  szedik
      ennyire  meg,  de  a  körmöt  itt  is  levágják.  A  szalonna,  hús  meg-
      szedve,  a  bél  kieresztve,  már  dél  van,  hívják  ebédelni  a  hente-
      seket.
          Az  emberek  zsírosak,  az  asszonyok  piszkosak,  jól  meg  kell
      mosakodni.  Az  ebéd  tyúkhúsleves,  töltöttkáposzta  és  sűlttyúk.
      Néha  tészta,  vagy  csak  kalács.  A  mesteremberek  toroskáposztát
      főznek.  Bor  van  bőven.

                                A  sózás.
           Délután  már  bekerülnek.  A  férfiak  sóznak  a  kamarában.
      A  szalonnát  a  sózón  sózzák.  A  legnagyobbat  legalóra  teszik,
      előbb  meghintik  a  sózót  sóval.  Egy  fiú  a  szalonnát  a  vállán
      hozza.  Belöki  a  sózóra,  hogy  az  álla  kifelé  essék,  a  bellér  sóval
      bedörgöli  a  bőrét,  ráfekteti  a  sózóra,  jól  megnyomogatja,  azután
      a  másik  oldalt  is  bedörgöli,  ezt  is  ráfekteti,  megnyomogatja.
      Most  a  belsejét,  a  szalonnáját  dörzsöli  figyelmesen,  hogy  véres
      ne  maradjon.  A  szélét  gondosan  felhúzza  sóval.  Hozzák  a  követ-
      kezőt.  Ennek  is  előbb  a  bőrét,  később  a  szalonnáját  sózza,  jól
      amahoz   pászoltatja  a  vállát,  hátulját,  a  szélét  külön  sózza,
       l'gy  összenyomkodja,  hogy  a  levegő  közé  ne  férjen,  mert  meg-
       romlik.  A  harmadiknál  már  a  sódarlvukak  leesnek,  de  ekkorra
       egyik  ember  bevarrt  két  hájat.  Éppen  ide  illik  és  beteszik.
           A  hájvarrást  nem  érti  mindenki.  Nagy  ügyesség  kell  hozzá.
       A  debreceni  példabeszéd  is  azt  mondja  az  ügyetlen  emberre  :
   75   76   77   78   79   80   81   82   83   84   85