Page 77 - A debreceni és tiszántúli magyar emberek táplálkozása
P. 77

218

            A  gazda  jó  mézes,  paprikás  szegfűs  melegbort  kínál.  A  nagy
            orros  kancsót  sorra  adja.  Mikor  az  utolsó  megköszönve  vissza-
            adja,  nincs  benne  bor.  A  másik  pár  ember  másik  disznót  vakar.
            A  bellér  már  a  disznó  alsófelét  megvakarta.  Hasára  fordítja  és
            a  hátát  pár  perc  alatt  megtisztítja.  Tengericsutkát  hozat,
            egy-egy  csutkával  a  két  fülét  kidörzsöli  és  kész  a  vakarás.
                 —  Ha  nem  jól  van,  lökje  gazduram  a  nyakamba  !  —•
            tréfál.  Most  jön  a  bontás.  A  magyar  paraszt  a  legkitűnőbb
            anatómus   a  világon.  A  disznót  hasára  fordítja,  lábait  hátul
            kihúzza,  elől  alágyűri.  így  megáll  magától.  Veszi  a  bontókést,



























                                     Fig.  28.  ábra.
                     Disznóvakarás  Debrecenben.  (Haranghy  J.  után).
              Schweineschaben  in  Debrecen.  Nach  einer  Zeichnung  von  Haranghy.

             mely  rendesen  lopott  bajonettből  készült,  levágja  a  disznó-
            fejét  úgy,  hogy  jobb  szájaszegletén  kezdi  vágni  és  a  bal  szeglet-
             nél  abbahagyja.  Most  csontvágó-fejszé-ve  1  a  kés  mentén  végig
             ütögeti.  A  disznó  feje  leválik,  az  állat  ott  marad.  A  fejet  belül
             hosszába  végigvágja.  A  velőt  egy  kis  szilkébe  teszi,  az  orrából
             kihányja  a  nyálkás  részeket  és  egy  nagy  kád  hidegvízbe  dobja.
             A  másik  teendő  az  orja  kivevése.  Késével  a  disznó  vállától  a
             faráig  egyenes  vágást  tesz.  Nagy  ügyesség  és  gyakorlat  kell
             hozzá,  hogy  a  vágás  egyenes  legyen.  A  gazda  tréfál  is  vele  :
                 —  Ne  hozzak  egy  léniát  ?
                 —  Nekem   nem  kell  !
   72   73   74   75   76   77   78   79   80   81   82