Page 78 - A debreceni és tiszántúli magyar emberek táplálkozása
P. 78

219

           Egy  fiú  széthúzza  a  vágás  mentén  a  szalonnát,  a  bellér
      elvágja  a  gerincoszloptól  az  oldalcsontokat  fejszével.  Mivel
      a  fiú  keze  a  fejszecsapás  előtt  megy,  mindig  félti,  hogy  elvágja
      a  kezét.  A  fejszével  előbb  az  egyik  oldalon,  később  a  másik
      oldalon  vágja  végig  a  csontokat,  farkánál  fogva  kiemeli  a  gerinc-
      oszlopot,  ez  az  orja.  Az  első  a  vastagrészét  nyakasorjának  nevezi.
      Ezen  a  húsosrész  a  lesipecsenye.  Az  orja  kivétele  után  szétnyílik
      a  sertés  teste.  Most  a  nyelvet  vágja  fel  és  a  gégével,  tüdővel,
      szívvel  együtt  veszi  ki.  Veder  vizet  kér  és  azt  lassan  a  tüdő
                                                   t
      helyére  önteti  és  a  tüdővel  kimossa  a  vértől.  A üdőt  a  nyelvvel
       fogva  egy  szegre  akasztja  és  a  gazda  megszedi.  A  nyeldeklő-
      ről  a  véres  húscafatokat  levágja,  egy  szilkébe  teszi,  ez  a  víresbe
       való,  a  tüdőt  megvagdalja,  a  szívről  a  kutyafüleket  (szívbillen-
       tyűket)  levagdalja,  eldobja,  burkot  kövért  is  a  szilkébe  teszi  s
       hogy  a  vér  jól  kicsepegjen  belőle,  a  szívét  négyfelé  hasítja.





















                               Fig.  29.  ábra.
                        Disznóvakarás  perzselés  után.
                      Schweineschaben  nach  dem  Sengen.

           A  bellér  a  nyelőcsőre  egy  görcsöt  köt,  a  végbelet  kivágja  a
       testből,  a  hasburkot  végig  felmetszi  és  az  egész  belet  kiveszi,
       egy  tekenőbe  teszi,  beküldi  az  asszonyoknak.  Itt  egy  ital  meleg-
       bor  jár  mindenkinek.  Ezután  a  háját  szedi  fel.  A  hájkerületet
       kilyukasztja,  ujjára  szedi,  húzza,  jobbkezének  tenyerével  pedig
       fejti  felfele.  Odaadja  a  legénynek,  aki  a  kamarába  az  ösztörüre
       felakasztja.  Most  kiveszi  a  nyulját.  A  nyul  nem  egyéb,  mint  a
       mellkas.  Van  két  füle,  mely  az  oldalakkal  összefüggesztette.
       Ha  ezt  valamelyiket  a  mester  az  oldalhoz  vágta,  azt  mondja  a
       gazda,  hogy  a  nyul  fülét  ellőtte.  Végezetül  kiveszi  a  két  sódart
       és  a  két  lapockát.  A  háború  előtt  a sódarokat  vették  ki  legelébb,
   73   74   75   76   77   78   79   80   81   82   83