Page 76 - A debreceni és tiszántúli magyar emberek táplálkozása
P. 76

217


                                   r
     Ahol  nyers  a  bőr,  ott  a  villával átart.  Ha  ez  nem  elég,  még  egy
     csóvát  eléget.
          A  disznó  háta  kész.  Most  megfordítják  „gerincre",  lábával
     felfele,  fordítás  közben  a  szalmát  kihúzzák  alóla,  oldala  is  kész.
     A  szélsőt  egy  darab  téglával  megtámogatják,  a  többiek  ehhez
     támaszkodnak.  Az utolsót  szintén  tégladarabbal ámasztják  meg.
                                                  t
     A  bellér  szőrkaparóval  felborzolja  a  szőrit,  tépi  a  sárgubancokat.
     Másik  az  ülepét,  oldalát  pernyesárral  keni,  hogy  meg  ne  égjen.
     Egy  a körmök  közé  húz  csóvákat.  Sokhelyt  a  hóna  alá  is  húznak
     szalmacsóvát.  A bellér  hinti  a  szalmát  átlag  jó  bőven.  Meggyújt-
     ják,  mint  az  előbb,  a  széllel  szemben.  A tűz  ég,  a  bellér  emelgeti.
     A  tűz  vígan  csevegve  végig  megy  a  disznón.  A  bellér  a  véres
     tokára  tartogatja  a  parazsat.  Erről  nehezen  megy  le  a  szőr,
     mert  nyers.  Leseprik  a  pernyét.  —  Na  csülkölni  !
          Erre  a  legények  a  disznóhoz  sietnek,  csavargatják  a  csül-
     köket,  forró  munka,  kapkodják  a  kezüket.  Ha  egy  papucsot
      lecsavartak,  nevetve  adják  a  bámuló  gyerekeknek.  A  bellér
     virtuskodik.  Egy  fogásra  két  csülköt  csavar  le.  A  gazda  őt  muto-
     gatja  a  tanulatlan  kocsisnak,  aki  egy  csülökkel  birkózik,  de
     azzal  sem  bír.  A  csülkök  leszedve,  a  disznó  teste  szépen  meg-
     pirítva.  Kaparják  is  erősen.  Itt-ott  egy-egy  ügyetlen  belevág
     a  megpirult  bőrbe.  Ezt  megpirongatják.  Most  már  sok  helyet
     be  kell  kenni,  különösen  a  lábakat.  A  torka  még  nyers,  a  lába
     hajlását  sem  érte  eléggé  a  tűz.  Egy  tűzzel  felcsapatják.  Torkára
     bőven  tesznek  szalmát.  Ez  is  elég.  Jóváhagyják  a  perzselést.
     A  fekete,  füstölgő  disznókra  hányják  a  jó  vizes  pernyesárt  két
      marékkal.  Szétkenik  rajtuk,  hogy  addig  hadd  puhuljon  a  bőr,
      míg  hazaérnek.  A  forró  disznó  gőzöl,  a  perzselők  jót  isznak  a
     kulacsokból.
                            Vakarás,  bontás.

          Elszívnak  egy  pipa  dohányt,  összeszedik  a  szerszámokat,
      most  előáll  a  szekér,  felrakják  a  disznókat  lábukkal  felfele  és
      hazaviszik.  A  kintmaradt  szalma  közprédára  ottmarad.
                                     r
          A  kútnál  a  vályú  mellé  négy udat  fektetnek  egymás  mellé,
      méter  távolságra.  Erre  négyszál  deszkát  tesznek  hosszában,  erre
      meg  a  disznót  teszik  lábbal  felfele  a  szekérről.  A  vályú  tele  van
      húzva  vízzel.  Egy  nagy  dézsa  is  mellette.  A  gyermek  köteles-
      sége  a  locsolás.  A  bellér  emberkedik  legfrissebben.  Megfeni  a
      vakarókés-ét.
             Na  drága  öcsém,  ide  öntsed  csak  a  kezemfejére  !
          A  kisfiú  az  orros  csuporból  önti  is,  a  bellér  mossa  a  disznó
      hátulsó  lábát.  Mikor  megmosta,  nekiereszti  vakaróját,  csak
      úgy  hámlik  a  fekete  rész  lefele  és  gyönyörű  csontszín  fehér  bőr
      marad.  A  disznó  első  felén  a  kocsis  nagyol  egy  kaszavakaróval.
      Az  övé  nem  ilyen  fehér,  de  segít  ő  is,  mert  a  nagyját  leszedi.
   71   72   73   74   75   76   77   78   79   80   81