Page 79 - A debreceni és tiszántúli magyar emberek táplálkozása
P. 79
220
azonban ez nagy ügyességet kíván, mert az ügyetlen ember
késével mélyen behatol a disznó testébe és kiszakítja a beleket,
ami által sok piszok kerül bele. Ezek után ott fekszik a kiterí-
tett szalonna az állal. Még a csöké-t veszik ki a szalonnából,
mert ha ez bennemarad, megbüdösödik a szalonna. A szalon-
nát lemossa bő vízzel, azután behajtja a féloldalát, lemossa,
azután a másik oldalát tisztítja meg. Feladja egy erős legény
vállára, aki elviszi a rajtolyára (létra), melynek egyik vége a
Fig. 30. ábra.
A bellér felszedi a húst. Debrecen.
Loslösen des Fleisches vom geschlachteten Schweine.
szekér oldalon, másik vége a ganétartó peremfáján pihen.
Ez kiteríti a szalonnát a létrán, hadd fagyjon ki.
Egy disznó fel van szedve. Húsa kád vízben, szalonnája
a létrán, belét most szedik szét az asszonyok. Két asszony bájol
a béllel. Levágják róla a fíketö-t (gyomra), a gömböc-öt (bendő),
leszedik a fodorháj-at, a cseplesz-1, fejirmája-1. A vastagbelet
feldarabolják, a vékonybelet, a húr-1 szintén egy dézsába
hányják s mire eggyel kész vannak, hoznak másikat. A meg-
szedett belet egy asszony és egy leány leviszi a ganétartó mellé
kieresztgetni. Gusztustalan munka. Egy fiú melegvizet hoz