Page 79 - A debreceni és tiszántúli magyar emberek táplálkozása
P. 79

220

            azonban  ez  nagy  ügyességet  kíván,  mert  az  ügyetlen  ember
           késével  mélyen  behatol  a  disznó  testébe  és  kiszakítja  a  beleket,
            ami  által  sok  piszok  kerül  bele.  Ezek  után  ott  fekszik  a  kiterí-
            tett  szalonna  az  állal.  Még  a  csöké-t  veszik  ki  a  szalonnából,
            mert  ha  ez  bennemarad,  megbüdösödik  a  szalonna.  A  szalon-
            nát  lemossa  bő  vízzel,  azután  behajtja  a  féloldalát,  lemossa,
            azután  a  másik  oldalát  tisztítja  meg.  Feladja  egy  erős  legény
            vállára,  aki  elviszi  a  rajtolyára  (létra),  melynek  egyik  vége  a































                                    Fig.  30.  ábra.
                           A  bellér  felszedi  a  húst.  Debrecen.
                    Loslösen  des  Fleisches  vom  geschlachteten  Schweine.

            szekér  oldalon,  másik  vége  a  ganétartó  peremfáján  pihen.
            Ez  kiteríti  a  szalonnát  a  létrán,  hadd  fagyjon  ki.
                Egy  disznó  fel  van  szedve.  Húsa  kád  vízben,  szalonnája
            a  létrán,  belét  most  szedik  szét  az  asszonyok.  Két  asszony  bájol
            a  béllel.  Levágják  róla  a  fíketö-t  (gyomra),  a  gömböc-öt  (bendő),
            leszedik  a  fodorháj-at,  a  cseplesz-1,  fejirmája-1.  A  vastagbelet
            feldarabolják,  a  vékonybelet,  a  húr-1  szintén  egy  dézsába
            hányják  s  mire  eggyel  kész  vannak,  hoznak  másikat.  A  meg-
            szedett  belet  egy  asszony  és  egy  leány  leviszi  a  ganétartó  mellé
            kieresztgetni.  Gusztustalan  munka.  Egy  fiú  melegvizet  hoz
   74   75   76   77   78   79   80   81   82   83   84