Page 81 - A debreceni és tiszántúli magyar emberek táplálkozása
P. 81

222

           Majd   terád  bízzuk  a  háj varrást  !  Egy  félszázaddal  ezelőtt  a
                            b
           hájat  besózták  és evarrták.  Ma  besózzák,  négy  oldalát  behajt-
           ják,  hosszabb  részén  felhajtják  és  így  egy  tekercs  lesz  belőle.
           Ezt  ott,  ahol  a  széle  az  oldalával  érintkezik,  háj varrótűvel
           az  oldalánál  összevarják.  A  hájvarrást  addig  gyakorolták,  míg
           a  felvidéken  a  tótok,  ruthének  lejártak  a  hájért,  amíg  szekér-
           kenni  is  kellett.  Azóta,  mióta  a  fatengelyes  szekér  kiment  a
           divatból  és  a  szekér  kenésére  a  hájat  nem  használják,  hanem
           kocsikenőcsöt,  a  zsírospirítóshoz  is jobban  szeretik  a  zsírt,  mint
           az  avas  hájat,  nem  sóznak  be  minden  hájat,  hanem  csak  egy
           párat,  a  többit  kipergelik.

























                            Debreceni  kamara  berendezése.
                          Debrecener  Speisekammer  eingerichtet.
                Sőt  újabban  a  szalonnát  sem  egészben  sózzák  be,  hanem
           kettéhasítják  és  félszalonnákat  sóznak  be  egymással  szemben.
           Ilyenkor  az  állát  levágják  a  szalonnáról,  a  hasaszalonnát  is
           kivágják,  félreteszik  és  csak  a  színszalonnát  sózzák  be.  A  sajta-
           lan  szalonnát  nagy  kockákba  eldarabolják,  felül  kocka,  oldalt
           vízszintesen  bevagdalják,  a  bőrét  késheggyel  megszúrkálják  és
           így  sütik  ki.  Ez  a  bűrös  (börös)  tepertő,  melyet  az  üzleti  életben
            nem  elég  helyesen  pörc-nek  neveznek.
                Öreg,  jómódú  gazdák  beszélik,  hogy  régen,  mikor  a  debre-
           ceni  gazda  20—30  drb  disznót  ölt  egy  télen,  a  szalonna  a  sózón
           a  kamara   padlásáig  állt,  a  szalonna  sódarlyukaiba  hátulsó
           sódart  sóztak.  Ezt nem füstölték  meg, hanem  a szalonna  felakasz-
           tásakor  kikerült  és  ebből  főtt  a  legízletesebb  debreceni  tanyai
   76   77   78   79   80   81   82   83   84   85   86