Page 86 - A debreceni és tiszántúli magyar emberek táplálkozása
P. 86
227
A luirkatöltőt megmosták. Két legény nekigyűrkőzik és jó erős-
támlájú karosszéket keresnek, mert most már nehezebb munka
következik. A csőre gyönyörű szép tiszta húrt húznak, a hen-
gert megrakják a kolbászhússal. A legény a szék támlájához
szorítja a hurkatöltő fát és húzza erősen. A kolbászhús lassan
megy a húrba. Gyönyörű piros kolbász lesz belőle. Most széllel
jön a húr tele. Megáll a töltés. Az asszony kivesz egy tűt,
megszurkálja a húrt, kiereszti a szelet. Újra húzza, újra kol-
bász lesz. Egy kis fiú az asztalon
karikába forgatja a kolbászt. Gyönyörű
szál lett belőle.
Fig. 33. ábra. F i g - 3 4 " á b r a ' •
Debreceni gömböc.
Kolbásztöltés Debrecenben. Debrecener Magenwurst
Wurstfüllen in Debrecen. mit Hirsebrei gefüllt.
I
— Ánye fiam, de szíp nígvkötísű (négyágú) kolbászt tő-
töttetek ! Dicséri meg a töltőket a gazda.
Töltik a kolbászt, fogy a hús, a húr, nő a szálak száma.
A bellér nem győzi eléggé dicsérni. Gyönyörű kolbász.
Piros is, tarka is. A gazdasszony néhány rövid szálat kér. Kell
vacsorára. Egy jó cseréptepsibe szálával teszi. Zsírt tesz alá
bőven és beteszi a sütőbe, hadd süljön. A kolbász tovább sül.
Hurkát később tesz be a kemencébe, vagy két tepsivel. A kony-
hán cseréplábosban káposztát pergel hozzá.
A fiúgyerekek hólyagot fújnak. A kocsis még délután hú-
zott ki az ereszből egy egészséges szál nádat, abból egy araszt
levágott. A disznó vízhólyagjába dugta és az üres hólyagot
felfújta. A kis unoka kéri, odaadja neki. Egész este fújja és
13*