Page 87 - A debreceni és tiszántúli magyar emberek táplálkozása
P. 87

228

            kiereszti  a  szelet.  Azután  megint  felfújja.  Bezzeg  nem  álmos
             most!  Este  mégis  befejezi  azzal,  hogy  felfújja,  a  kocsis  be-
            fogja  a  hólyag  száját  és  hirtelen  két  kukoricaszemet  tesz  bele,
             madzaggal  beköti.  Felkötik  a  gerendára,  itt  megszárad.  Csörög
             a  tengeri  a  száraz  hólyagban.  A  vásott  fiúk tavasszal  a  macska
            farkára  szokták  kötni,  mely  a  csörgéstől  eszeveszetten  mene-
             kül,  kitörvén  az  ablakkarikát  is ;  szalad,  míg  a  hólyag  el  nem
             pusztul.  A  másik  hólyagot  lenyakazzák,  kitörik,  megpuhítják
             és  dohányzacskó  lesz  belőle.
                 A  dolgozók  kész  vannak.  Még  a  fodorháj at,  bélkövéret
             szedik  ki  a  vízből.  A  vizet  kenyérszitán  megszűrik,  hogy  a  leg-
                                             kisebb  kövért  is kifogják.  Az
                                             egészet  kis  teknővégébe  te-
                                             szik,  feltámasztják,  hogy  a
                                             víz  hadd  csorogjon  le  róla,
                                             mert  ha  víz  marad   rajta,
                                             pergeléskor  fut  ?  zsír.
                                                 A  kolbász,  hurka  rende-
                                             sen  sül,  szépen  pirul.  A  hurka
                                             bőre  ropogós  hártya,  szépen
                                             megsült.  A  gazdasszony  két
                                             társával  feldarabolja  a  kol-
                                             bászt,  egy tálba  rakja,  felda-
                                             rabolja  a  hurkát  is.  Két  tá-
                                             nyérba  pergelt káposztát  tesz,
                                             az  asztalra  hordják.  Közben
                                             a  gazda  egy-egy  pohár  kis-
                                             üstönfőtt  pálinkát  ad  min-
                                             denkinek.  Az  asszonyok  kö-
                                             szönik,  de  nem  fogadják  el.
                                             Asztalhoz  ülnek.
                                                  —  Na,  kóstoljuk  meg,
                       Fig.  35.  ábra.      mit  csináltunk  ! —  kezdi  meg
                                             a  gazda  a  vételt.  A  gazd-
                  Disznóhólvagot  fúvó  fiú.
                                             asszony  nem  ül  az  asztalhoz.
                  Knabe  mit  Schweineblase.  Ö  még  mindig  tálal.  Kalá-
                                             csot,  pogácsát  tesz  tányérra.
                 —  A  kolbász  jó  ! sava,  paprikája  megvan  és  a  fokhagyma
             is  érzik  rajta  !  —  dicséri  a  bellér,  mert  ő  csinálta.
                 —  A  májusba  egy  kis  só  kellett  vóna  még  !
                 —  Node  a  hurka  sózódik  magában  is.
                 —  A  véres  is  nagyon  jó,  —  mondja  a  bellér.
                 —  Csak  hurka  ű  atyámfia  ! vágja  rá  a  gazda—-legjobb  a
             kolbász  !
                 —  Hát  ami  igaz,  az  igaz  !
                 A boroskancsó jár sorban. Veszi  a zsíros vacsora  a jó  savanyú
             bort,  melynek  kellemes  ízt  ád  a  beledobott  citromhaj.  Éjfél
   82   83   84   85   86   87   88   89   90   91   92