Page 83 - A debreceni és tiszántúli magyar emberek táplálkozása
P. 83

224

            Lassan  szép  fehér  lesz  a  hurkabőr,  abbahagyják  a  mosást  és-
             csak  hidegvízben  áztatják.  Azután  befele orgatják  és  kovászfát
                                                   f
            tesznek  a  teknőn  keresztül,  erre akják  a  hurkabőröket,  hogy  a
                                           r
            víz  hadd  csorogjon  le  róla.
                 Az  öregasszonyok  húrolnak.  Gyalogszékre  ülnek,  előttük
            egy  nagy  tál,  melegvízzel  félig töltve.  Ebbe  lökik  a  piszkos  húrt.
            A    kés   fokával  vagy   csontkéssel  egyenként   dörzsölik,
            lejön  a  hártyája,  kijön  belőle  a  pocsíkság.  Kétszer  húzzák  meg.
            Felfújják,  most  szép  fehér.  Hidegvízben  kimossák,  sós  vízbe
            teszik  állni  egy  kicsit,  kész  a  húr  is.  A  féketőt  vagyis  a  gyomort
                                               forróvízben    meghúzzák,
                                               vagyis  a  belső  sárga  bur-
                                                kot  lehúzzák  róla.  Az  így
                                                megmaradt  külső  kemény
                                                részt  sósvízben  jól  meg-
                                                főzik.
                                                    Többen   foglalkoznak
                                                a  belevaló  készítése  kö-
                                               rül.  Egyik  asszony  a  má-
                                               ját  gyengén   megfőzi  és
                                               megreszeli,  másik  a  tüdőt
                                               főzi,  de  megfőzés  előtt  le-
                                               vágja  a  szívről,  a  nyelvet
                                               meghúzza.  A  nyelvet,  szí-
                                               vet,  gégével  kiviszi  a  kam-
                                               rába,  a  tüdőt,  vesét  to-
                                               vább   főzi.  Mikor  ez  is
                                               megfőtt,  vágókéssel,  vágó-
                                               deszkán  jóapróra  megvag-
                                               dalja,  a  vesét  reszeli.  Meg-
                                               főzi  a  cseplesz  hájat,  mert
                                               ezt  is  belevágja  a  hurkába,
                                               ez  zsírozza  meg  a  hurkát.
                        Fig.  32.  ábra.       Megfőzi  a  véresbe  valót  is,
                          Húrolás.             megvagdalja    vágókéssel.
                     Reinigen  der  Därme.     Egyik   asszony  a  tüdőt
                                               vágta  vágókéssel  kis  teknő-
            ben,  másik  a  véresbe  valót  bárddal  a  vágódeszkán,  harmadik
            borsot  tört  csengő [  rézmozsárban,  negyedik  szekfűt,  ötödik
            gyömbért  szintén  mozsárban.  Fülsiketítő  volt  a  kótogás,  csi-
            lingelés  a  kis  szobában  régen.  Ma  a  belszerveket  főzés  után
            darálják,  a  fűszert  darálva  kapják,  legfeljebb  az  asszonyok
            hangos  pletykájától  és  nevetésétől  hangzik  a  szoba.  Roppant
            sok  munka  van  a  hurkával  és  nem  éri  meg  a  fáradságot,  mert
            a  hurka  nem  hús  !  Legalább  így  kicsinyíti  a  debreceni  ember.
            És  ha  valakit  le akar  kicsinyíteni,  azt  mondja  :  Hurka  beléd,
            kedves  cseléd  !
   78   79   80   81   82   83   84   85   86   87   88