Page 66 - A debreceni és tiszántúli magyar emberek táplálkozása
P. 66
207
borssal. Nem süti ugyan át, de az éhes ember mégis megeszi. A
bosnyák és szerb parasztok a tyúkot megkopasztják, a belét
kiveszik és fanyársra húzzák, úgy forgatják a parázs felett.
t
Ha többen vannak és öbb tyúkot kerítenek, farral két tyúkot
is felhúz a fanyársra és úgy forgatják a parázs felett.
Na de jólétkező magyar népünknél is nagyon kedvelt
eledel volt a nyársonsült. A magyar ebben nagy művész volt.
Borjúhúst, juhhúst sütöttek őseink az óriás vasnyársakon,
melynek egész sorát őrzi a Déri Múzeum az utókor részére.
Hússütő eszközök, vaslábak, tűzikutyák, nyársak, tűzfogók, piszkálok
a Déri múzeumban.
20. Feuerzangen. 14. 15. eiserne Spiesse. 18. Spiessdoreher mit Uhr-
werk. 21. Schüreisen. Déri Museum.
A húst vékony szeletekre vágják, besózzák, egy-egy szelet
szalonnát vágnak le s egy-egy szelet jó vereshagymát. Most
felváltva ráhúzzák a nyársra. Egy szelet sovány hús, egy szelet
szalonna, egy szelet hagyma. Majd egy kövérebb szelettel
kezdi s jön a szalonna, hagyma, utána sorjában, míg a nagy
nyárs meg nem telik. Ekkor ráteszi a két végét a vaslábra,
vagy vaskutyára és lassan forgatja, miközben a parázson