Page 66 - A debreceni és tiszántúli magyar emberek táplálkozása
P. 66

207

      borssal.  Nem  süti  ugyan  át,  de  az  éhes  ember  mégis  megeszi.  A
      bosnyák  és  szerb  parasztok  a  tyúkot  megkopasztják,  a  belét
      kiveszik  és  fanyársra  húzzák,  úgy  forgatják  a  parázs  felett.
                           t
      Ha  többen  vannak  és öbb  tyúkot  kerítenek,  farral  két  tyúkot
      is  felhúz  a  fanyársra  és  úgy  forgatják  a  parázs  felett.
          Na  de  jólétkező  magyar  népünknél  is  nagyon  kedvelt
      eledel  volt  a  nyársonsült.  A  magyar  ebben  nagy  művész  volt.
      Borjúhúst,  juhhúst  sütöttek  őseink  az  óriás  vasnyársakon,
      melynek  egész  sorát  őrzi  a  Déri  Múzeum  az  utókor  részére.

































      Hússütő  eszközök,  vaslábak,  tűzikutyák,  nyársak,  tűzfogók,  piszkálok
                            a  Déri  múzeumban.
      20.  Feuerzangen.  14.  15.  eiserne  Spiesse.  18.  Spiessdoreher  mit  Uhr-
                     werk.  21.  Schüreisen.  Déri  Museum.

      A  húst  vékony  szeletekre  vágják,  besózzák,  egy-egy  szelet
      szalonnát  vágnak  le  s  egy-egy  szelet  jó  vereshagymát.  Most
      felváltva  ráhúzzák  a  nyársra.  Egy  szelet  sovány  hús,  egy  szelet
      szalonna,  egy  szelet  hagyma.  Majd  egy  kövérebb  szelettel
      kezdi  s  jön  a  szalonna,  hagyma,  utána  sorjában,  míg  a  nagy
      nyárs  meg  nem  telik.  Ekkor  ráteszi  a  két  végét  a  vaslábra,
      vagy  vaskutyára   és  lassan  forgatja,  miközben  a  parázson
   61   62   63   64   65   66   67   68   69   70   71