Page 65 - A debreceni és tiszántúli magyar emberek táplálkozása
P. 65

206


            ceni  kondásgyerekek  az  erdőben  ma  is  a  kis  madarakat.  Ha
            elfognak  egyet,  a  tűzhamuba  takarják  és  ott  megsütik.
                 A  parázson  való  hússütés  évezredeken  át  mind  e  mai  napig
            megvan   a  húsevő  embereknél.  Arábiában  láttam,  amint  az
            aralj  étkezde  ajtajában  ki  van  akasztva  a  juhcomb  és  az  arab







































                                    Fig.  19.  ábra.
             Hússütő  eszközök,  vaslábak,  tűzikutyák,  nyársak,  tűzfogók,  piszkálok,
                                  a  Déri  múzeumban.
             Hundejormige  Feuereisen  in  verschiedenen  Formen  1.  7.  u.  11.  13.
                                     Déri  Museum.
             kifőző  levág  pár  darabot,  nyársra  húzza,  a  faszén  parázsra
             fekteti  és  megpirítja.  Még  át  se  sül,  már  teszi  a  vendég  elé.
             Híres  eledel  Szíriában  és  Törökországban  a  siskebab  (nyárson-
             sült).  Különböző  vegyes,  kövér-sovány  juhhús  darabokat  egy
             rövid  nyársra  húz  és'a  faszénparázs felett  süti.  Beszórja  törött
   60   61   62   63   64   65   66   67   68   69   70