Page 65 - A debreceni és tiszántúli magyar emberek táplálkozása
P. 65
206
ceni kondásgyerekek az erdőben ma is a kis madarakat. Ha
elfognak egyet, a tűzhamuba takarják és ott megsütik.
A parázson való hússütés évezredeken át mind e mai napig
megvan a húsevő embereknél. Arábiában láttam, amint az
aralj étkezde ajtajában ki van akasztva a juhcomb és az arab
Fig. 19. ábra.
Hússütő eszközök, vaslábak, tűzikutyák, nyársak, tűzfogók, piszkálok,
a Déri múzeumban.
Hundejormige Feuereisen in verschiedenen Formen 1. 7. u. 11. 13.
Déri Museum.
kifőző levág pár darabot, nyársra húzza, a faszén parázsra
fekteti és megpirítja. Még át se sül, már teszi a vendég elé.
Híres eledel Szíriában és Törökországban a siskebab (nyárson-
sült). Különböző vegyes, kövér-sovány juhhús darabokat egy
rövid nyársra húz és'a faszénparázs felett süti. Beszórja törött