Page 62 - A debreceni és tiszántúli magyar emberek táplálkozása
P. 62

203


          Előttevaló  este  a  tejet  jó  vastag  bűrire  forralja,  hagyja
     kihűlni  lágy  melegre.  Akkor  beótja.  Ez  úgy  történik,  hogy
      minden  két  liter  tejhez  vesz  egy  liter  igen  jó sűrű  savanyú  tejfelt.
      Ezt  a  kétfélét  egy  cserépszilkében  jól  összekavarja,  befedi  és
      aludni  teszi.  Reggelre  megalszik,  mint  a  kocsonya.  A  kihűlt
      kását  szépen  tálba akják,  az ludttejet  kanállal  szépen  vigyázva
                                 a
                       r
      bőven  ráteszik,  hogy  az  aludttej  össze  ne  törjön.  Öz\.  Ternyei
      Istvánné  szerint  nehéz  étel,  de  nagyon  jó.
          Tejesgombóta.  Régen  a  köles,  ma  a  rizskását  tejben  öregre
      megfőzik,  cukrot  is  tesznek  bele,  fehéjat  törnek  mozsárba  és
     ezzel  meghintik  a  tetejét  és  így  fogyasztják.  Gyengegyomrú,
      beteges  asszonyok,  gyermekek  kedves  eledele.  Vendéglőben
     „tejberizs",  rossz  neve  van.
          A  háború  óta  nagyon  elterjedt  népünk  körében  a  tejes
     kávé  fogyasztás.  A  kávét  pénzhiányában  árpából  pörköli  a
     nép.  A  drága  cukrot,  ha  teheti  mézzel  helyettesíti,  ha  nem,
     cukor  nélkül  is  megissza  a  kávét.  A  kávét  reggel  issza,  a  sza-
     lonnát  takarítja  meg  vele.
          A  tehéntejet  édesen  oltották  meg  tarhá-nak.  A  tarhát  a
     piacon  kis  mázatlan  csuprokban  aludva  árulják.  A legyek  nagyon
     dongták,  mert  a  régi  debreceni  közmondás  azt  tartotta  :
          „Szemtelen,  mint  a  piaci  légy  a  tarhán  !"

                       A  cibere,  mint  népeleség.
          A  debreceni,  főleg  tiszántúli  magyar  nép  a  régi  világban
     nagyon  szerette  a  ciberét.  Különösen  meleg  nyáron  szegény,
     gazdag  főzte  és  ette.  A  gyümölcscibere  édes,  a  többi  cibere
     savanyú  lé  volt.  Debrecenben  a  gyümölcsciberét  ették.  Ez  a
     cibere  nem  is  volt  olyan  megvetendő  eledel.  Jó  darab  szilvaízt
     vízben  felfőztek.  Ebben  a  lében  az  aszalt  meggyet,  cseresznyét
      megfőzték,  ráhabartak  és  ezt  ették.  Különösen  nagypénteken,
      disznótorban vacsorára jómódú  helyeken főzték. Általánosan  nem
      szerették,  mert  a  régi  kádenciában  ezt  mondották  róla  :  cibere,
      nincsen  húsa.  csak  leve.  hörbölie  fel  a  fene  !  De  ciberéről  lévén
      szó,  nem  mellőzhetjük  a  korpa,  kása,-  alma-,  meggy-,  tojás-,
  •   ecet-,  krompéj-  (krumpli),  répaciberét.  Valamennyi  erjesztett
      savanyúleves,  melyet  a  Tiszántúlon  kevés  körültekintéssel
      ásott,  rosszvizű  kutak  által  elrontott  gyomor  erősen  kíván.
          Leggyakoribb  a  korpacibere.  Ez  úgy  készül,  hogy  a  búza-
      korpát  langyosvízzel  leöntik,  egy  kis  kovászt  tesznek  hozzá,
      azután  két  napig  savanyodni  teszik.  Harmadnap  a  levét  leön-
      tik  róla.  Ezt  felmelegítve  isszák.  Jobbmódúak  tojást  is  üt-
      nek  bele.  Ráhabarnak,  rántással  készítik  el.  Ha  kovászt  nem
      tesznek  bele,  3—4  nap  alatt  savanyodik  meg.
          A  tengerikása  ciberéhez  a  tengerit  megdarálják  durvára.
      Haját,  vagyis  korpáját  (liháját)  kifújják  belőle,  öt  liter  forró-
   57   58   59   60   61   62   63   64   65   66   67