Page 58 - A debreceni és tiszántúli magyar emberek táplálkozása
P. 58

199

      hogyha  soká  hagyják  hűlni,  elissza  a  levét.  Tehát  e  sűrű  levest
      kenyérrel  megeszik,  jóllaknak  vele.  De  nincs  is  utána  más.
          Tyúkhússal  főzik  még  az  összes  nyújtott  tésztákat.  így  a
      kockástésztát,  kockástésztaleves,  eperlevelet,  eperleveles  leves,
      csigatésztást,  csigaleves,  a  tyúkfül  és  kacsatalptésztát,  kacsa-
      talp-  és  tyúkfülleves.
          2.  Az  orjaleves.  Pompás  téli  eledel,  debreceni  cívis-házaknál.
      A  disznó  nyakasorját  frissen  sózatlanul  nagy  darabokra  fel-
      vágják.  Levesnek  odateszik  főni.  Tesznek  a  levébe  gyökeret,
      egy  kis  sót.  Gyúrnak  hozzá  egy  kis  vágott  tésztát.  A  vágott
      tészta  úgy  készül,  hogy  4—5  tojással  jó  keményre  hagyott
      tésztát  gyúrnak.  Elvagdalják  apróbb  darabokra  és  részleten-
      kint  a  gyúrótekenőbe  vágókéssel  megvágják.  Mikor  egy  részt
      megvágnak,  tenyérrel  jól  megdörzsölik,  hogy  apróbb  és  göm-


















                              Fig.  16.  ábra.
      Levesfőző  cserépedények  balról  jobbra  középkori,  újkori,  legújabbkori
                        vászonfazék.  Déri  múzeum.
      Irdenge  Geschirre  zum  Suppenkochen,  vnn  links  nak  rechts  :  aus  dem
                  M ittelalter,  der  neuesten  Zeit.  Deri  museum.

      bölyűbb  legyen.  Ezt  a  vágott  tésztát  én  a  legrégibb  tésztának,
      sőt  a  szegedi,  csongrádi  tarhonya  ősének  tartom,  mely  korunkig
  ••  fentmaradt  Debrecenben.
           A hús  megfőtt.  Kiszedik  egy  tálba.  A levét  megszűrik,  hogy
      a  csontmaszadék   a  szűrőben  maradjon.  Ezután  felkészítik.
       Ez  abból  áll,  hogy  egy  kis  szerecsendióvirágot,  több  törtborsot
      tesznek  bele,  felteszik  főni.  Mikor  jól  fő, a  vágott  tésztát  hozzá-
       teszik,  megkavarják,  hogy  össze  ne  álljon.  Főzik.  Pompás  leves.
       Sokkal  jobb,  mint  a  marhahúsleves.  Nála  csak  a  tyúkhúsleves
       jobb.
           Ma  már  a  vágott  tésztát  elhagyják,  reszelt  tésztával,  rit-
       kábban  tésztagombával  főzik  a  levest.
           3.  A  reszelt  tészta  nagyon  népszerű  levestészta. Úgy  gyúrják,
   53   54   55   56   57   58   59   60   61   62   63