Page 58 - A debreceni és tiszántúli magyar emberek táplálkozása
P. 58
199
hogyha soká hagyják hűlni, elissza a levét. Tehát e sűrű levest
kenyérrel megeszik, jóllaknak vele. De nincs is utána más.
Tyúkhússal főzik még az összes nyújtott tésztákat. így a
kockástésztát, kockástésztaleves, eperlevelet, eperleveles leves,
csigatésztást, csigaleves, a tyúkfül és kacsatalptésztát, kacsa-
talp- és tyúkfülleves.
2. Az orjaleves. Pompás téli eledel, debreceni cívis-házaknál.
A disznó nyakasorját frissen sózatlanul nagy darabokra fel-
vágják. Levesnek odateszik főni. Tesznek a levébe gyökeret,
egy kis sót. Gyúrnak hozzá egy kis vágott tésztát. A vágott
tészta úgy készül, hogy 4—5 tojással jó keményre hagyott
tésztát gyúrnak. Elvagdalják apróbb darabokra és részleten-
kint a gyúrótekenőbe vágókéssel megvágják. Mikor egy részt
megvágnak, tenyérrel jól megdörzsölik, hogy apróbb és göm-
Fig. 16. ábra.
Levesfőző cserépedények balról jobbra középkori, újkori, legújabbkori
vászonfazék. Déri múzeum.
Irdenge Geschirre zum Suppenkochen, vnn links nak rechts : aus dem
M ittelalter, der neuesten Zeit. Deri museum.
bölyűbb legyen. Ezt a vágott tésztát én a legrégibb tésztának,
sőt a szegedi, csongrádi tarhonya ősének tartom, mely korunkig
•• fentmaradt Debrecenben.
A hús megfőtt. Kiszedik egy tálba. A levét megszűrik, hogy
a csontmaszadék a szűrőben maradjon. Ezután felkészítik.
Ez abból áll, hogy egy kis szerecsendióvirágot, több törtborsot
tesznek bele, felteszik főni. Mikor jól fő, a vágott tésztát hozzá-
teszik, megkavarják, hogy össze ne álljon. Főzik. Pompás leves.
Sokkal jobb, mint a marhahúsleves. Nála csak a tyúkhúsleves
jobb.
Ma már a vágott tésztát elhagyják, reszelt tésztával, rit-
kábban tésztagombával főzik a levest.
3. A reszelt tészta nagyon népszerű levestészta. Úgy gyúrják,