Page 53 - A debreceni és tiszántúli magyar emberek táplálkozása
P. 53

194

            darab  a  csigacsináló.  A  fő alak  a  tüköroszlop  kiképzés,  melyre
            felül  egy  hatalmas  mintás  virágdíszítést  ültetnek,  amely  vagy
            késsel  ki  van  szedve,  vagy  be  van  nyomkodva,  vagy  gipszmintá-
            val  kinyomva.  Mindezek  tetejében  a  stilizált  tulipán.  Pipás
            munka,   mert  a  pipás  szeretett  gipszmintával  dolgozni,  hiszen
            a  pipát  is  ilyennel  nyomta  ki.
                 Valamennyi  mázolva  van.  A  máz  színe  barna,  zöld,  fehér,
            krém-  vagy  csontszín.  Mind  kiképzésük  tekintetében,  mind  a
             máz  szép  élénk  színe  miatt  egyik  legkedvesebb  cserepeknek
            kell  tartani,  a  magyar  népies  kerámiából.  Rovátkáit  a  máz
             befolyta,  így  a  tésztát  nem  képezte  jól  ki,  dolgozni  is  nehéz  volt
             rajta.  Inkább  dísznek  tartották,  de  csigát  nem  igen  csináltak
            rajta.  Legtöbb  a  XIX.  század  második  felében  készült.
                 A  negyedik  csoportba  sorozhatnánk  azt  az  elvétve  talált
             fésüs-munkát,  mikor  a  fésűs  vagy  csutorás  szaruból  készített
             kisalakú  csigacsinálót,  mivel  ez  inkább  csak  kivételszámban
             megy,  nem  állítottunk  fel  új  csoportot  számára.
                 A  csigacsinálás  úgy  történik,  hogy  a  jó  tojásos-tésztát  jó
             keményre  meggyúrják,  kicipózzák,  a  cipók  tetejét  zsírral  meg-
             kenik,  nedves  ruhába  beteszik,  hogy  meg  ne  száradjon  nagyon.
             Ezután  szép  vékonyra,  mint  a  papír  elnyújtják.  A  levél  egy
             részét  felcsavarják  és  rhrombus  alakra  vágják.  Most  mindenki
             vesz  maga  elé  egy  csipetet.  Ezt  egyenként  ráteszi  a  csiga-
                                  t
             csinálóra  úgy,  hogy  a ompa  vége  felfelé essék,  ráteszi  a  pende-
             rítőt,  arra  csavarja,  miközben  végighajtja  a  csigacsináló  rovát-
             káján.  Ez  által  egy  belül  üres,  kívül  csavaros  alakú  tészta  kelet-
             kezik.  A  leányok  beszélgetés  közben  egyre-másra  penderítgetik
             a  csigákat.  Ha  szép,  vékony,  apró  a  csiga,  akkor  ízletes.  Vastag
             tésztából  készült  nagy  csigának  restcsiga  a  neve.  Magának  a
             családnak  kevés  kell,  maguk  is megcsinálják.  Ámde  lakodalomra
             sok  kell.  Ilyenkor  összegyűl  az  egész  rokonság  és  egész  nap,  fél-
             éjjel  csinálják  a  csigát.  Mikor  készen  van,  a  legények  cigányt
             kerítenek,  táncraperdülnek,  „letapossák  a  csiga  végét."
                 Ma  Debrecenben  a  piacon  is  árulják  tésztaárus  asszonyok
                         t
             a  csigát,  sőt észtagyárakban  is  készítik.  Ez  azonban  korántsem
             olyan  ízletes,  mint  a  nagy  gonddal,  tudással  és  szeretettel
             készített  házi  csiga.
                 Citromos,  mazsolás-csirke.  Ezt  olyan  becsináltra  készítik.
             Levébe  citromkarika  szeleteket  és  mazsolát  tesznek,  esetleg  egy
             pár  babérlevelet,  kis  borsot.  Vékony  rántással  megsűrűsítik.
                 A  debreceni  ember  a  galambhúst  —  bár  nem  valami  falós  -
             szívesen  megeszi.  A  fiókát  eszi,  a  vén  nem  kell  neki.  A  galambot
             paprikásan,  rántva  és  fokhagymás  lével  eszi.  A  paprikásnak
             elaprít  hagymát,  paprikát  tesz  a  zsírba.  Belehányja  a  feldarabolt
             galambhúst  és  főzi.  Ha  megfőtt  megeszi.
                 A ántott  galambhúst  ugy  csinálja,  hogy  a  besózott  húst
                   r
   48   49   50   51   52   53   54   55   56   57   58