Page 55 - A debreceni és tiszántúli magyar emberek táplálkozása
P. 55

196

                 —  Pusztísd  ükét,  nem  győzőm  tengerivel  !
                 —  Aki  jószágot  tart,  annak  enni  kell  adni.
                 így  vitatkozik  az  asszony  s közben  beviszi  a  megölt  tyúkot,
                                                   t
                 A  gazdasszony,  ha maga  fog  ölnivaló yúkot,  kettőt-hármat
            megfog.  Nézegeti,  emelgeti,  melyik  kövérebb,  melyiken  van
            több  hús.  A  kövér,  nehéz yúk  nem  tojik,  a  halvány aréjú  sem.
                                                              t
                                    t
            A  hóna  alá  veszi,  mutatóujját  a yúk  kloakájába  dugja.  Ha  tág;
                                           t
            nem  öli  meg,  mert  tojik,  ha  szűk,  megöli,  mert  úgysem  tojna.
            Megborítja  az  ócska  szita  alá.
                 Az  igaz,  hogy  a  tanyai  ember  a  beteg  tyúkot  is  megeszi.
            Sokszor  már  a  tyúk  nem  tud  menni,  döglófélen  van,  a  nyakát
            elvágja,  hogy  pár  csepp  vére  csorogjon  és  megeszi.  Az  a  köz-
            mondás   azonban,  hogy  a  magyar  paraszt  akkor  eszik  tyúkot,,
            ha  vagy  ő maga  beteg,  vagy  a yúk  beteg,  vagy  mind  a  ketten
                                         t
            betegek  —  nem  helytálló,  sőt  a anyán  azt  mondják,  hiába  jön-
                                          t
            nek  az  urak  foglalni,  az  utolsó yúkot  csak  én  eszem  meg.
                                          t
                 A  nagy  gonddal  kiválasztott  tyúkot  kiveszi  a  szita  alól,
            A  kést  megfeni  a  vászonfazék  szájához.  A  halálra  ítélt  tyúk
            káricsál,  utolsó  nótáját  énekli.  Azután  kiviszi  a  ganétartó  mellé,
            lábaközzé  fogja  és  elvágja  a  nyakát.  Leteszi  és  így  elvérzik.
            Ha  az  asszony  félénk,  ideges,  életlen  késsel  rosszul  vágja  el  a
            tyúk  nyakát,  ez  feláll  és  véresen  imbolyogva  elindul.  Ekkor  a
            többi  rárohan,  ütik,  vágják.  Sok  állatkínzás  merül  fel  e  téren.
                      t
                 Ha  a yúk  megdöglött  (elvérzett)  felveszi  és  ha  öreg,  tollas-
            tól  a  vályú  hideg vízébe  teszi  s  ott  áll  pár  óra  hosszáig.  Most
            koppóvizet  melegít.  Ha  a  koppóvíz  forró,  megfogja  a  tyúkot
            lábánál  fogva  és előbb  az  elejét  nyomkodja  a  forró vízbe,  a  tálba
            teszi  és  tépi  róla  a  tollat  :  koppaszt.  Az  erős  szárnytollak  nehe-
            zen  jönnek  ki,  többször  be  kell  mártani  a  forró  vízbe.  Azután  a
            csupasz  nyakát  fogja  meg  és  a  hátulját  mártogatja  a  forró
            vízbe.  Arról  is leszedi  a tollat.  Vigyázni  kell,  hogy  soká  ne artsa
                                                                   t
            a yúkot  a  forró  vízbe,  mert  rásül  a  toll  és inkább  a  bőre  szakad
              t
            le,  mint  a  tolla  kijöjjön.  Lassan  az  összes  tolltól  megtisztítja,
            ott  a  szép  sárga  teste.
                 Hozzáfog a  felbontásához.  A álat  a tollmaradéktól  kimossa.
                                            t
            Vizet  tölt  bele.  Beleteszi  az  egész yúkot.  Levágja  a  fejét.  Még
                                             t
            leszedi  a  kevés  szőrt.  Szájából,  nyelvéről  leszedi  a  nem  élvezhető
            szaruhártyát,  a  vízbe  dobja.  Kibontja  a  begyét,  a  nyelőcsővel
            együtt  a  körülötte  nyávogó  macskának  veti.  A  nyakát  levágja,
            levágja  a  két  szárnyát.
                 A  test  felbontásához  lát.  Levágja  a  két  lábát,  levágja  a
            körmét.  Levágja  a  két  combját,  a két  combjatövét.  Most  hátára
            fordítja.  Hátulról  felvágja  a  hasát,  kifordítja  a  belsőrészeit.
            Kiveszi  a  zúzzát  és  vízszintesen  felvágja.  Az  eleséget  kidobja
            belőle,  a  belső  sárgarészt  lehúzza.  Két-három  darabra  vágja,
            behasogatja,  ha  megfő  úgy  néz  ki,  mint  a  szegfű.  Leveszi  a  bél-
            ről  a  májat,  erről  leveszi  az  epét.  Kiveszi  a  szívet,  lépet.  Ha
   50   51   52   53   54   55   56   57   58   59   60