Page 54 - A debreceni és tiszántúli magyar emberek táplálkozása
P. 54

195

     liszttel,  tojással  és  zsemlyemorzsával  bevonja,  zsírban  kisüti,
     nagyon  jó.  -
          Fokhagymás   lével  úgy  készítik  el,  hogy  a  galambhúst  jó
      bő  lében  megfőzik,  3—4  fő  fokhagymát  megtisztítanak  és
     apróra  feldarabolják.  Beleteszik  a  lébe,  rántást  tesznek  bele,
     megkészítik.  Kis  paprikát  pirítanak  zsírban,  azt  rátöltik.  Nagyon
     •egészséges,  jó  leves.
          Krumplileves.  Növendék  borjúhúst  apróra  vág  és  a  vas-
     fazikban  alápirít  egy  kevés  hagymát  forró  zsírban  paprikával
     megízesíti.  Ekkor  a  megmosott  apróhúst  a  forró  zsírba  teszi,
     megkavargatja.   Vizet  tölt  rá  bőven,  egy  kis  petrezselyem-
     gyökeret  és  répát  is  tisztít  bele.  Ezután  krumplit  tisztít,  apró
      kockára  vágja,  mikor  a  hús  megfő,  beleteszi  a  krumplit  és  vele
     megfőzi.  Meghagyja  savát,  ízét  és  már  kész  a  jó  leves.  Az  ét-
     lapon  gulyásleves.  A  gulyás  ilyet  sohasem  eszik.
          Vargaleves.  Fehérpecsenyét  megsütötték,  kockára  vágták
     és  húslébe  tették,  hagymát  kockáztak  bele  és úgy  ették.  Sokhelyt
     halotti  torra  főzték.

                             Tyúkhúsleves.
          A  tiszántúli  magyar,  ha  csak  teheti,  minden  vasárnap
     és  ünnep  elsőnapján  tyúkhúslevest  eszik  ebédre.  Ezt  tartják
     a  legjobb  levesnek.  Sajnos  mivel  az  önellátást  e  téren  is  kezdi
                   t
      feladni,  kevés yúkot  nevel.  Ezt  is  eladja,  apró  szükségleteit
      fedezi  az  árából.
          Tyúkot  nagy  körültekintéssel  fog.  Enni  ád  nekik,  körül-
      nézi  az  állományt.  Az  a  kendermagos  jó  tojó,  az  a  sárgatokás
      jól  iil  a  tojáson,  a  barnának  piros  a  taréja,  most  is  tojik.  Az  a
      nagy  fekete  régen  nem  tojik,  most  is  halvány  a aréja,  az  lesz
                                                     t
      a  vágó.  Rendesen  az  üllőn  fogja  meg.  Sötétben  könnyebb,  mert
      nem  lát  a  tyúk.  Szabadban  nehezebb  elfogni,  ilyenkor  seprűt
      vesznek  elő  és  addig  zavarják,  míg  el  nem  fárad.  Egy  szegletbe
      vagy  a  tyúkólba  beszorítják  és  megfogják,  vagy  a  nagy  nyírág-
      seprűvel  megnyomják,  vagy  az  üldözött  tyúk  annyira  kifárad,
      hogv  az  üldözők  előtt  leguggol.  A  gyermekek  nagy  örömmel
      fogják  meg.  Ha  a  gazdára  bízzák  a  tyúkfogást,  veszi  a  nagy
      ostort,  közzévág  a  mitsem  sejtő  tyúkhadnak,  egy  csapással
      kettőt  is  elüt.  Van  nagy  sápítkozás,  ha  nem  jót  ütött.  A  gazda
      semmit  sem  ad  az  asszonyi  beszédre,  mellénye  zsebéből  veszi
               t
      a  kést,  a ompán  károgó  tyúkot  a  combja  közzé  szorítja,  meg-
      fogja  a  fejét  és  elvágja  a  nyakát.  Elhajítja  a  tyúkot.  A  vérző
      tyúk  nagyon  vergődik,  a  többiek  rámennek,  csudálkoznak  neki,
      vágják,  rúgják.  A  haragvó  gazdasszony  alig  tudja  elverni  a
      döglőről.
          —   Na  magára  sem  bízom  többé  a  tyúkfogást,  ez  még
      tegnap  is  megtojt  !  —  sápítozik  a  gazdasszony.

                                                             13*
   49   50   51   52   53   54   55   56   57   58   59