Page 57 - A debreceni és tiszántúli magyar emberek táplálkozása
P. 57
198
mejjehúsa. Ezzel a tyúk fel van bontva. A darabokat vízben
megszítatja.
A konyhán már forr a víz. Beleteszi a jól megtisztított
tyúkot. Sót tesz bele. Gyökeret tisztít és egészben teszi bele.
Befedi, hadd főjjík !
Míg a hus fő, egy kis tésztát gabalyit. Leginkább laskát főz.
Pár marék tésztalisztet vesz a gyúróteknőbe, középen üreget
váj ki, és 3—4 tojást beleüt. Felőgyelíti és keményre meggyúrja..
Azután a nyujtótáblán elnyújtja, szikkadni hagyja. Azután a
szép sárga papírszerű vékony levelet tekercsbe hajtja. Egy éles
kést vesz elő, balkezének három ujját a tekercsre teszi és előtte
a késsel minél vékonyabbra vágja a tekercset úgy, hogy az
ujjait lassan húzza visszafele, a tekercsen a késsel vágja utána..
Mikor egy részt felvágott, leteszi a kést és a tésztát elrázza a
táblán. Selyemszerű, a pompás tészta nem áll össze. Közben a
hús felforr. A ajtékját leszedi és egy kis ányérba teszi a macs-
t
t
kának. A hús fő. Ő tesz a tűzre.
t
Mire a tésztát elvágja, a fiatal yúk meg is főtt. Biztonság
okából kivesz egy darabot két ujja körmével megcsípi, erről
megtudja, hogy puha-e. A vén tyúkot tovább főzik.
Ha megfőtt, kiszedi tálba a húst. A levét megszűri és vissza-
tölti a kaszrolyba. Megkészíti. Ez abból áll, hogy a levesnek
kóstolással savát, borsát megadja, jóféle áfrányt tör a nyújtó-
s
fával, ezt beleteszi. Felfőzi vele a húslevet. Mikor felfő, zubog,
beleveti a tésztát jó bőven, óvatosan kavargatja, hogy össze ne
álljon. A zubogó lének a fővése a hideg tésztától eláll. Langalót
tesz a tűzre és addig főzi, míg meg nem fő a tészta. Egy fövés
elég neki. Hamar megfő. Nagy ünnep első napján a tyúk-
húst csigával főzik, ez régi ünnepi leves a magyarnál.
A tyúkhúst rendesen laskával főzi a debreceni asszony.
Minden polgári családnál nagyon szeretik. A debreceni szüle-
tésű nagy színművész, Újházi Ede is szülővárosában szerette
meg és mikor budapesti lakos lett, ha jót akart enni, tyúkhús-
levest főzetett magának laskával. Ezért a fővárosi vendéglősök
Új házi-tyúkleves néven hozták forgalomba és terjesztették
vidékre is a hússal tálalt laskalevest.
Ezután kitölti a tálba, beletesz annyi darab húst, ahányan
esznek és hűlni hagyja. A gyermeknek tesznek tányérba ételt,
húst is csont nélkül. A felnőttek körülülik az asztalt és esznek
a tálból. Kenyeret vágnak. Merítenek keveset a kanálba, harap-
nak kenyeret és így esznek. Mikor elég levest esznek, kiveszik
a húst, a kezükbe veszik és úgy rágják le a húst, a csontot pedig
az asztal alá vetik.
A háború óta a legtöbb módosabb helyen a tál mellé tá-
nyért, kanalat tesznek, levesmerőkanállal mernek a tálból a
tányérba és ebből esznek evőkanállal. Kést, villát a nép nem
használ a tyúkhúslevesnél. Tészta van benne jó bőven úgy r