Page 60 - A debreceni és tiszántúli magyar emberek táplálkozása
P. 60
201
Veszik a gyűszűt, addig nyomkodják bele, míg a lapot apró
karikákra ki nem szedték. A lyukas lapot összegyúrják, újra
elnyújtják és kiszedik. Most a tésztát forró zsírban szép pi-
rosra megsütik. Gömbbé dagad a tészta sülés közben. Míg a
tészta sül, a marhahús megfő, a levet megkészítik, tálba le-
töltik és a megsült gyűszűfánkot beleszórják. Nagyon jó leves,
de csak a módosabb házaknál kerül asztalra.
3. Tej- és gyümölcslevesek.
t
A magyar ember a ejet nem issza magában, kávénak sem
szereti elkészíteni, hanem felforralja és főz benne valamit. Leg-
többször tördelt tésztát főz benne. Ez úgy történik, hogy a
fővő tejbe tésztát, mégpedig tördelt tésztát, laskát, kockástész-
Fig. 17. ábra.
Zsendicevivők.
Molketragende Frauen.
tát, reszelt tésztát vet. Megfőzi, hűlni hagyja és megeszi. Ez a
tcbe' tiszta. Tanyákon nagy divat ellés idején, mikor sok tej van.
Karimáskása. A köleskását sóban, vízben megfőzték öregre,
lé nélkül. Tálba tették. A kása szélét a tál karimájáig felnyom-
kodták, közepén mélyedés volt, ezért nevezte a nép találóan
karimáskásának. Ezután a kására forralatlan vagy forralt