Page 60 - A debreceni és tiszántúli magyar emberek táplálkozása
P. 60

201

      Veszik  a  gyűszűt,  addig  nyomkodják  bele,  míg  a  lapot  apró
      karikákra  ki  nem  szedték.  A  lyukas  lapot  összegyúrják,  újra
      elnyújtják  és  kiszedik.  Most  a  tésztát  forró  zsírban  szép  pi-
      rosra  megsütik.  Gömbbé  dagad  a  tészta  sülés  közben.  Míg  a
      tészta  sül,  a  marhahús  megfő,  a  levet  megkészítik,  tálba  le-
      töltik  és  a  megsült  gyűszűfánkot  beleszórják.  Nagyon  jó  leves,
      de  csak  a  módosabb  házaknál  kerül  asztalra.

                         3.  Tej-  és  gyümölcslevesek.
                             t
           A  magyar  ember  a ejet  nem  issza  magában,  kávénak  sem
      szereti  elkészíteni,  hanem  felforralja  és  főz  benne  valamit.  Leg-
      többször  tördelt  tésztát  főz  benne.  Ez  úgy  történik,  hogy  a
      fővő  tejbe  tésztát,  mégpedig  tördelt  tésztát,  laskát,  kockástész-




























                               Fig.  17.  ábra.
                               Zsendicevivők.
                          Molketragende  Frauen.
       tát,  reszelt  tésztát  vet.  Megfőzi,  hűlni  hagyja  és  megeszi.  Ez  a
       tcbe'  tiszta.  Tanyákon  nagy  divat  ellés  idején,  mikor  sok  tej  van.
           Karimáskása.  A  köleskását  sóban,  vízben  megfőzték  öregre,
       lé  nélkül.  Tálba  tették.  A  kása  szélét  a  tál  karimájáig  felnyom-
       kodták,  közepén  mélyedés  volt,  ezért  nevezte  a  nép  találóan
       karimáskásának.  Ezután   a  kására  forralatlan  vagy  forralt
   55   56   57   58   59   60   61   62   63   64   65