Page 63 - A debreceni és tiszántúli magyar emberek táplálkozása
P. 63
204
vízbe liter kását tesznek. Mikor megfőtt, behabarják tojással,
vagy tejjel. A habarásba öntik az ecetet és így teszik a kásához.
A korpaciberének egy másik készítési módját a Kunságon
így tudom : Búzakorpát tesznek egy nagy kétfülű fazékba.
Ugy félig ormán ebbe langyosvizet töltenek, kevés sót tesznek.
f
Ennek tetejére egy marék zöld rozsfüvet tesznek, az egészet
befedik. Ez nemsokára erjedésnek indul, mikor megerjedt,
leszűrik a levét s ezt a leszűrt levét isszák. Valami ősi ital ez,
mely rokon a török, bolgár, albán óozá-val.
Korpacibere a karcagi ember szerint csak betegnek való,
így csak elvétve fordul elő, esetleg csak szólás-mondásban van
meg: „Egyél korpaciberét, majd megvágja az a gyomrod" —•
mondja az egészséges a betegnek, ha az a gyomrát rontotta el.
Régen természetes hashajtó volt.
r
Répacibere. A épát összevágják, egy hordóba beletapossák
i
s tt egy hét alatt megsavanyodik. Ezután a korpacibere mód-
jára készítik el levesen. A répa- és céklaciberét főképpen a
zsidók eszik böjt időben.
il
A ,,vhiciberé -\, vagy másképpen ecetciberét. Karcagon
készítik úgy, hogy a tálba kenyeret aprítanak, cukrot,
borsot, esetleg paprikát tesznek hozzá, leöntik forróvízzel,
utána ecetet öntenek bele. Nagyon elterjedt, úgyszólván
minden házban készítik és ismerik, különösen akkor, ha nem
érnek rá főzni, szegénycsaládoknál pedig azért, mert olcsó és
nem kell sok minden hozzá.
Gyümölcscibere készítése. A gyümölcsöt (aszaltszilvát,
meggyet) vízben felteszik, megfőzik. Ha megfőtt, cukrot tesz-
nek hozzá és kész. Ebből „öreg ciberét" is készítenek úgy,
hogy liszttel, tejfellel felhabarják. Mind a két készítési mód
elterjedt Karcagon.
Az Alföld keleti részén elhúzódó szőlőtermő középhegység-
ben nagyban ették úgy a gazdák, mint napszámosok a borciberét.
I. A borcibere úgy készül, hogy fele víz, fele közönséges
bor. Ezt megfőzik a) konyhán ; b) kemencében (ez a legjobb
ízű) ; c) szabadtűznél. Ha édesíteni akarja, cukrot tesz bele.
Ha fövés után az ízét nem szereti, borral savanyítja, vagy vízzel
elveszi a karcos ízét. Kenyeret hány bele és ezt főzi meg. Sőt,
míg fő, kenyeret pirít és mikorra megfőtt, belehányja a pirított
kenyeret. Reggelire nagyon szeretik. Borlevesnek is hallottam.
II. Lörecibere. A lőrecibere úgy készül, hogy szüretkor a
törköt nem préselik ki, hanem vizet töltenek rá és azon megforr.
A bakariőrét szeretik, mert abban sok aszalt szem van, lőréje
pedig édes és erős : A bakariőre kétféle :
1. Rózsapiros lőre ;
2. Gyenge rózsaszínű lőre.
A lőreciberét felfőzik, esetleg cukrot, de kenyeret hánynak
bele, úgy eszik reggelre, mindenesetre van olyan jó, mint a