Page 59 - A debreceni és tiszántúli magyar emberek táplálkozása
P. 59

200

             mint  a  vágott  tésztát.  Mikor  meggyúrták  bádogreszelő  hátán
             megreszelik  darabonkint.  Ezt  meg  is  szokták  szárítani,  zacs-
             kóba  eltenni.  A  tanyára  is  küldenek.  Pirítva,  pergelten  is
             nagyon  jó.
                 4.  A  tésztagomba  vagy  gombatészta  vagy  macskatalp  szintén
             rokon  tészta.  Ezt  is  keményre  gyúrják,  hosszú  alakra  hagyják.
             Most  a  gazdasszony  veszi  a  kést,  egy  keskeny  lapos  darabot
                                                             r
                                          t
             leszel  a  szép  sárga  tésztából,  a öbbit  pedig  nedves uhába  bele-
             csavarja,  hogy  meg  ne  száradjon.  Ezt  lapján  4—5  darab  keske-
             nyebb  szeletre  vágja,  most  tenyerével  hosszú  rudakra  nyújtja.
                  r
             Ezt  a udat  késével  %—%  c m -  karikára  vágja.  Most  ő és  a  segít-
             sége  vesznek  egy-egy  bádogreszelőt.  Kissé  ferdén artva  egy-egy
                                                           t
             kerek tésztát lapjával  a belső élettelen  részére tesznek  és  hüvelyk-
             ujjukkal  megnyomva  végig  hengerítik  a  lyukas  úton.  A  tészta
             benyomul  a  lyukba,  a  belsőrésze  szétnyomul  és  kagylószerűen
             felhajlik. Az asszony  meg  a  nyomás  végén  kidobja  a  nyujtótáb-
             lára,  vagy  fehér  abroszra.  Száz  és  száz  darab  ilyen  cifra  vastag
             tésztát  csinál.  Disznóhúsból  nyakasorját,  marhahúsból  a  jó
                                                            J
             kövér  véresszegyet  vagy  szegybúbot  szokták  főzni. ó  zsíros  leve
             nagyon  jóízű  e  vastag  tésztához.
                 A  húst  megmossa,  odateszi  főni.  Mikor  forrni  kezd,  leszedi
             a  tajtékot  a  macskának.  Tesz  bele  gyökeret  meg  sót.  Mikor
             megfőtt,  kiszedi  a  húst  egy tálba,  a  levest  meg  tovább  meg-
             készíti  fűszeresen.  Tesz  bele  kis  sáfrányt,  hogy  színe  legyen,
             borsot,  dióvirágot  az  ízéért.  Mikor  így  megkészítve  befedi,  tesz
             a  tűzre  bőven,  mikor  zubog,  beletesz  tésztagombát  jó  bőven  és
             főzi,  míg  meg  nem  főtt.  Ha  megfőtt,  kitölti  tálba,  beleteszi  a
             húst  és  lehet  kanalazni.  Nagyon  jóízű  leves.
                                       t
                 5.  Grízgaluska-leves.  A ojást  egy  kis  tálba  leütik,  felverik.
             Tesznek  bele  grízét,  lassan  kavarják,  vigyáznak,  hogy  túl  híg,
             vagy  túl  kemény  ne  legyen.  Amaz  a  forrólében  szétmegy,  emez
             meg  összezsugorodik  és  nem  fő  meg  soha,  kőkemény  lesz.  Egy
             kis  finomlisztet  is  kavar  bele.
                 Jó  kövér  marhahúst  főz.  A  húst  kiszedi,  a  levet  megszűri,
             felkészíti,  újra  főzi,  de  csendesen,  egy  vaskanál  hegyét  a  forró-
             lébe  mártja,  a  grízpépből  egy  kanálhegyen  tesz  a  lébe  oda,  hol
             nem  fő,  a  pép  lecsúszik  a  forró  lébe,  leül  a  fenékre,  néhány  perc
             múlva  már  a  fővő  lé tetején  imbolyog.  Az  asszony  belehányja
             mind,  kóstolja  megfőtt-e  s  ha  jól  eltalálta,  olyan  szépen  megfő
             a  galuska,  finom  puha  és lyukacsos  lesz.  Nagyon  jó  leves.
                 6.  Aprókása-leves.  Az  aprókása  tulajdonképpen  árpakása.
             Ezelőtt  a  magyar  is  csináltatta  árpából  Debrecenben.  Marha-
             hússal  főzik.  Előbb  jól  megáztatják,  hogy  a  lisztje  menjen  le.
             Azután  a  húslébe  teszik  és megfőzik.  Apraját  főzik, mert  a  nagy-
             szemű  tengeri  ízű.  Halotti  torra  főzték.
                 7.  Gyűszűfánk  leves.  Tiszta  tojással gyúrnak  tésztát.  Lágyra
             hagyják.  Elnyújtják.  Középen  összehajtják  a  nyújtótáblán.
   54   55   56   57   58   59   60   61   62   63   64