Page 61 - A debreceni és tiszántúli magyar emberek táplálkozása
P. 61

202

                 t
            tejet öltöttek  és  megették.  Ott  ahol  tehenet  fejtek  és  sok  gyer-
            mek  volt,  nagyon  felkapott  vacsora  volt.
                 Tejeskása  Cigándon.  A  tengeridarát  megmosták  vízben.
            Azután  sóban,  vízben  megfőzték.  Barna  búzaliszttel  feltörték,
            hogy  a  főzet  keményebb  legyen.  Ezt  jól  felfőzték.  A  megfőtt
            darát  mély  tálba  tették  hűlni.  Evés  előtt  kanállal  felszaggat-
            ták  a  tálban,  jó  édes  hideg  tejet  töltöttek  rá  és  elfogyasztották.
                A  zsendice.  A  zsendicét  juhtejből  készítették  a  juhászok.
            A  juhtejet  megszűrték.  Állani  hagyták,  felét  leszedték.  Nagy
            vasedénybe   töltötték,  tőgymelegre  felmelegítették,  gyomor-
            ótóval  beoltották.  Letöltötték  gomolyanyomó  zsacskókba.  Ki-
            jött  belőle  a  savó.  Ezt  újra  feltöltötték  az  üstbe  egy  pár  liter
            juhtejet öltöttek  hozzá, ótót ettek  belé, melegítették,  megkemé-
                    t
                                       t
            nyedett  a  tejreszecske.  Egy  leves  túrósétel  jött  létre,  melyet
            különösen  gyenge-gyomrú   emberek   szerettek.  Különben  is
                                             nagyon  egészséges  eledel  volt.
                                             A  debreceni  juhásznék  nagy
                                             fazekakban   felkasornyázva
                                             rúdon  vitték  a  piacra,  a  for-
                                             galmashelyeken  meg-meg  pi-
                                             hentek.  Sokszor  fel  sem  ér-
                                             tek,  eladták  az  úton.  A  há-
                                             zakból  kis  csuprokkal  jöttek
                                             és  vették.  A  juhászné  kis  réz
                                             szelő-ve  1 vágta  és  mérte.
                                                 Tejbekása,  vagy  debre-
                                             ceniesen  tejesgombóta.  A  te-
                                             héntejet  jól  felfőzik  és  meg-
                                             mosott  köleskását  tesznek
                                            bele,  vagy  forrázott  tengeri-
                                            kását.  Sűrűre,  puhára  meg-
                                            főzik,  gyengén   megsózzák,
                                            tetejét  törtfahéjjal  behintik.
                                             Olvasztott  vajjal,  szűrt  méz-
                                            zel  meglocsolják.  így  főzik
                                             Cigándon.
                                                 Debrecenben  köles,  újab-
                                             ban  rizskását  főznek  tejbe
                                            sűrűre,  törtfahéjjal,  cukorral
                                            behintik,  úgy  eszik.
                      Fig.  18.  ábra.           Tejbegríz.  Hasonlóképpen
              Aludttej-mérők.  1.  Zsendice  szelő,  főzik.  Cukorral  behintik.  —
                     2.  Tarhás  csupor.     Gyenge-  gyomrúak  eszik.
                Messgeräte  für  sauere  Milch.  ..  Ótott  kása.  Cigándi  étel.
                                             Özv. Ternyei  Istvánné  szerint
            így  készül  :  Tengeridarát  jól  megmosva,  vízben  jól  megfőzi,
            gyengén  megsózza,  azután  hidegre  teszi.
   56   57   58   59   60   61   62   63   64   65   66