Page 61 - A debreceni és tiszántúli magyar emberek táplálkozása
P. 61
202
t
tejet öltöttek és megették. Ott ahol tehenet fejtek és sok gyer-
mek volt, nagyon felkapott vacsora volt.
Tejeskása Cigándon. A tengeridarát megmosták vízben.
Azután sóban, vízben megfőzték. Barna búzaliszttel feltörték,
hogy a főzet keményebb legyen. Ezt jól felfőzték. A megfőtt
darát mély tálba tették hűlni. Evés előtt kanállal felszaggat-
ták a tálban, jó édes hideg tejet töltöttek rá és elfogyasztották.
A zsendice. A zsendicét juhtejből készítették a juhászok.
A juhtejet megszűrték. Állani hagyták, felét leszedték. Nagy
vasedénybe töltötték, tőgymelegre felmelegítették, gyomor-
ótóval beoltották. Letöltötték gomolyanyomó zsacskókba. Ki-
jött belőle a savó. Ezt újra feltöltötték az üstbe egy pár liter
juhtejet öltöttek hozzá, ótót ettek belé, melegítették, megkemé-
t
t
nyedett a tejreszecske. Egy leves túrósétel jött létre, melyet
különösen gyenge-gyomrú emberek szerettek. Különben is
nagyon egészséges eledel volt.
A debreceni juhásznék nagy
fazekakban felkasornyázva
rúdon vitték a piacra, a for-
galmashelyeken meg-meg pi-
hentek. Sokszor fel sem ér-
tek, eladták az úton. A há-
zakból kis csuprokkal jöttek
és vették. A juhászné kis réz
szelő-ve 1 vágta és mérte.
Tejbekása, vagy debre-
ceniesen tejesgombóta. A te-
héntejet jól felfőzik és meg-
mosott köleskását tesznek
bele, vagy forrázott tengeri-
kását. Sűrűre, puhára meg-
főzik, gyengén megsózzák,
tetejét törtfahéjjal behintik.
Olvasztott vajjal, szűrt méz-
zel meglocsolják. így főzik
Cigándon.
Debrecenben köles, újab-
ban rizskását főznek tejbe
sűrűre, törtfahéjjal, cukorral
behintik, úgy eszik.
Fig. 18. ábra. Tejbegríz. Hasonlóképpen
Aludttej-mérők. 1. Zsendice szelő, főzik. Cukorral behintik. —
2. Tarhás csupor. Gyenge- gyomrúak eszik.
Messgeräte für sauere Milch. .. Ótott kása. Cigándi étel.
Özv. Ternyei Istvánné szerint
így készül : Tengeridarát jól megmosva, vízben jól megfőzi,
gyengén megsózza, azután hidegre teszi.