Page 56 - A debreceni és tiszántúli magyar emberek táplálkozása
P. 56
197
kövér, háj van rajta, leszedi. Végül az így megtisztított belet a
lábainál nyávogó macskának ledobja a földre. A macska mor-
molva szalad el vele. Az üres test-hátulját levágja, ez a fara.
Ezen van felül a püspökfalat, erről a csiráját levágja. Az utolsó
húsos darabon a tojástartó. Ha apró tojások vannak rajta,
nem sajnálja, annál nagyobb a bánat, ha nagy tojások vannak
benne. Az elejének felső része az ernyő, az alsó része a két húsos
Fig. 15. ábra.
Laskatészta-készítés. 1. Levéltészta nyujtófával. 2T—3. A levéltészta
felcsavarva. 4. Egy cipó tészta. 5. Laskavágás.
Bereiten der Nudelmehlspeise. 1. Teigblatt mit Walker. 2—3. Das Teig-
blatt aufgerollt. 4. Teig. 5. Schneiden der Nudeln.