Page 56 - A debreceni és tiszántúli magyar emberek táplálkozása
P. 56

197


      kövér,  háj  van  rajta,  leszedi.  Végül  az  így  megtisztított  belet  a
      lábainál  nyávogó  macskának  ledobja  a  földre.  A  macska  mor-
      molva  szalad  el  vele.  Az  üres  test-hátulját  levágja,  ez  a  fara.
      Ezen  van  felül  a  püspökfalat,  erről  a  csiráját  levágja.  Az  utolsó
      húsos  darabon  a  tojástartó.  Ha  apró  tojások  vannak  rajta,
      nem  sajnálja,  annál  nagyobb  a  bánat,  ha  nagy  tojások  vannak
      benne.  Az  elejének  felső  része  az  ernyő,  az  alsó része  a  két  húsos















































                               Fig.  15.  ábra.
       Laskatészta-készítés.  1.  Levéltészta  nyujtófával.  2T—3.  A  levéltészta
                felcsavarva.  4.  Egy  cipó  tészta.  5.  Laskavágás.
       Bereiten  der  Nudelmehlspeise.  1.  Teigblatt  mit  Walker.  2—3.  Das  Teig-
                blatt  aufgerollt.  4.  Teig.  5.  Schneiden  der  Nudeln.
   51   52   53   54   55   56   57   58   59   60   61