Page 68 - A debreceni és tiszántúli magyar emberek táplálkozása
P. 68
209
A debreceni disznótor vagy disznóölés.
D e b r e c e n b e n é v s z á z a d o k óta n a g y disznótenyésztés, disznó-
hizlalás volt kifejlődve. Minden polgár hizlalt disznót, ebből
k a p t a meg a zsírozol. A polgár, ha m á r k i n l ó d o t t vele, kétszer,
Fig. 21. ábra.
Disznóölő eszközök Debrecenben.
1 2. hurkatöltő, 3. hurkatöltő szaru, 4. húroló deszka, 5. húrolókés
csontból, 6. vérkavarókanál, 7. szőrvakaró, 8. kolbászhús vágó kés,
í). gúzs a disznó vivésére, 10. pernyeseprő, 11. perzselővilla, 12. disznó-
id őf a. Déri múzeum.
Gräte zum Scsweineschlachten in Debrecen.
1 2. Wurstfüllen, 3. Horn zum Wurstfüllen, 4. Brett zum Reinigen
der Därrme, 3. Messer aus Bein zum Reinigen der Därme, 6. Löffel
zum Rühren des Blutes, 7. Haarschhaber, 8 Messer zum Hacken der
Füllmasse. 9. 'Wiedenband zum Tragen der Schweine, 10. Besen zum
Kehren der Lodera^rhe, 11. Gabel zum Sengen, 12. Schlagholz. Déri Museum
13