Page 68 - A debreceni és tiszántúli magyar emberek táplálkozása
P. 68

209


                 A  debreceni  disznótor  vagy  disznóölés.

          D e b r e c e n b e n  é v s z á z a d o k  óta  n a g y  disznótenyésztés,  disznó-
      hizlalás  volt  kifejlődve.  Minden  polgár  hizlalt  disznót,  ebből
     k a p t a  meg  a  zsírozol.  A  polgár,  ha  m á r  k i n l ó d o t t  vele,  kétszer,








































                              Fig.  21.  ábra.
                      Disznóölő  eszközök  Debrecenben.
      1  2.  hurkatöltő,  3.  hurkatöltő  szaru,  4.  húroló  deszka,  5.  húrolókés
      csontból,  6.  vérkavarókanál,  7.  szőrvakaró,  8.  kolbászhús  vágó  kés,
      í).  gúzs  a  disznó  vivésére,  10. pernyeseprő,  11.  perzselővilla,  12.  disznó-
                            id őf a.  Déri  múzeum.
                  Gräte  zum  Scsweineschlachten  in  Debrecen.
      1  2.  Wurstfüllen,  3.  Horn  zum  Wurstfüllen,  4.  Brett  zum  Reinigen
      der  Därrme,  3.  Messer  aus  Bein  zum  Reinigen  der  Därme,  6.  Löffel
      zum  Rühren  des  Blutes,  7.  Haarschhaber,  8  Messer  zum  Hacken  der
      Füllmasse.  9.  'Wiedenband  zum  Tragen  der  Schweine,  10.  Besen  zum
      Kehren  der  Lodera^rhe,  11. Gabel  zum  Sengen,  12.  Schlagholz.  Déri  Museum
                                                              13
   63   64   65   66   67   68   69   70   71   72   73