Page 69 - A debreceni és tiszántúli magyar emberek táplálkozása
P. 69

210

            háromszor  annyit  hizlalt,  mint  a  szükséglete,  úgy  gondolván,
            hogy  a  felesleget  eladja,  a  magáé  ingyenben  marad.  Baj  meg
            ugyanannyi  van  eggyel-kettővel,  mint  néggyel-hattal.  A  disznót
            nyár  utóig eljavítja egy  kis  árpával,  moslékkal,  szeptemberben,
                      f
            tengeritörés  után,  fogja  be  hízni.  Ha  jól  eszik,  novemberre
            szép  lesz.  Ekkor  hideg  kezd  lenni  és  a  disznó  nem  eszik,  meg  kell
            ölni.  November  közepén  kezdődik  a  disznóölés  és  március  ele-
                t
            jéig art.  Előbb  nem  lehet  ölni,  később  sem,  mert  a  szalonna,























            13.  csontvágó  fejsze,  14.  hájvarrótű,  15.  szúró  kés,  16—17.  vakarókés,
            18.  acél  marhafejes markolattal,  19.  húroló  csontból,  20. késtartó  faké-
            regből,  21.  kolbászhúsvágó  kés  finánckardból  hüvelykújjkarikával.
                                  Déri  múzeumban.
              13.  Beinaxt,  lé.  Nadel  zum  Nähen  des  Schmers,  15.  Stächmesser,
               16.  Schabemesser.  18.  Schleinfmesser  mit  rinderköpf  ingem  Griff.
                           Előkészület  a  disznótorhoz.
                A  gazda  a  feleségével  beszéli  meg,  mikor  ölnek  disznót,
            (debreceniesen  disztö),  hányat  ölnek  és kit  hívnak  meg  disznó-
            torra,  (a  debreceni  népnyelvben  disztótor.)  Hívnak  egy  bellért,
            vagy  mint  mondják  :  paraszthentest,  a  többi  a  rokonság  lesz.
            A  hivogatás  kötelessége  a  gazdáé,  a  gazdasszony  az  ellátás
            felől  szorgalmaskodik.
                Két  nappal  előbb  már  a  meghívások  megtörténtek,  az
            utolsó  napon  már  a  közeli  rokonok  közül  egy-kettő  előjön
            segíteni.  A  férfiak  a  gazdának,  a  nők  a  gazdasszonynak
            segítenek.  A  késeket,  fejszéket,  vakarókat  egy  kis  kulacs  bor-
            ral  elviszik  a  házi  kovácshoz.  Ez  jól  megköszörüli.  A  régi  világ-
            ban  szekérrel,  néhány  kő-sóval  elmentek  a  szárazmalomba  sót
   64   65   66   67   68   69   70   71   72   73   74