Page 196 - A debreceni és tiszántúli magyar emberek táplálkozása
P. 196

356

          és  így  hordja  a  szeredásban,  bundaaljban,  vagy  belökik  a
          kasba  s  nem  ömlik  ki  belőle  az  ital.
              A  korcsmában  régen  apró  réz,  vagy  bádogedényben  mér-
          ték  a  pályinkát.  Ezek  a  bádogbögrék  megrozsdásodtak,  dísz-
          telenségei voltak  a csapszékeknek.  A nép azért azt  mondta  a  zsidó
          csapiárosnak,  adj egy rozsdással  Mózsi  ! Ezeket  a  csin  és  egészség-
          ügyileg  erősen  kifogásolható  mértékeket  kitiltották  a  korcsmák-
          ból,  helyettük  a  könnyebben  tisztán  tartható  üvegmértékeket
          vezették  be.
                                    A  nyírvíz.
              A  városi  jegyzőkönyvben  előfordul  mint  piaci  áru  a  nyír-
          víz,  melyet  cseberszámra  árultak  a  debreceni  nagyvásáron.
          Ez  a  nyírvizes  ember  egyik  városról  a másikra  ment  portékájával.
          A  nyírvíz  kedves  itala,  orvossága  volt  a  nyíri  embernek  és  a
          Nyírség  szomszédságában  lakó  debreceniek  is  fogyasztották.
              A   nyírvízről  és  annak  nyeréséről  részletesen  ír  Kiss
          Lajos,  az  ő  kutatásai  alapján  meg  lehet  állapítani,  hogy  a
          nyírfákban  dús  Nyírségben  évszázadokon  keresztül  folyt  a
          nyírvíz  nyerése. 1  A  vénebb  nyírfát,  nagy  fejszével  megvágták,
          a  vágás  alatt  gyüjtőtékát  vágtak  a  nedvnek  és  így  gyűjtötték.
          Másik  módja  az,  hogy  megfúrták  a  fa  kérgét,  a  fúrásba  toll  és
          nádcsö  et,  vagy  napraforgó  vékony  szárát  dugták  csapnak,
                                             t
          szóval  megcsapolták,  alá  egy  edényt ettek  és  ebbe  folyt,  csepe-
          gett  a  nyírfa  leve.  Különösen  rügyfakadáskor  folyt  bőven  a  lé.
          Az  így  kicsurgott  édeskés  (2%  cukor)  nedvet  8—-10  napig
          állani  hagyták,  azután  árulták. Hűvös  kelyen  megvolt  ilyen  édes
          állapotban,  de  meleg  helyen  elkezdett  forrni,  csípősízű,  savanyú
          víz  lett  belőle.  Néha  annyi  szénsav  fejlődött  ki  benne,  hogy  a
          bedugott  palackot  szétvetette.  Erjesztettek  belőle  bort  is  úgy,
                            t
          hogy  a  borseprőre öltötték.  Főztek sert  és  ecetet  is.  De  azt  már
          nem  tudják  az  öregek  se,  hogy  miként  készítették.
               Hűsítő italnak itták. Használták  orvosságnak  a gyomor,  mell-
          betegek,  használták  szépítőszernek  a  nők,  különösen  szeplő
          ellen.  Az  urak  savanyúvíznek  bor  mellé  használták.  Debrecen-
                                          f
          ben  a  nyírvíz  csebrét  1707-ben  3 rt  60  kr.-on  mérték. 2
               A  XIX.  század  elején  a  M.  Kir.  Helytartótanács  és  német-
          nyelvű  füzetet  küldött  Debrecen  város  tanácsának.  Ebben  a
          könyvben   le  van  írva,  hogy  a uharfa  nedvét  hogy  lehet  nád-
                                        j
          méznek   elkészíteni.  A  városi  tanács  kihirdette,  tudomásul
          vették, 3  de  az  ital  nem  honosodott  meg. 4  Érthető  is,  juharfa
          kevés  volt  ezen  a  vidéken.
               1  Kiss  Lajos  :  A  nyírvíz.  A  Földgömb.  I.  évf.  1.  sz.  1—6.  lap.
               2  Zelízy  D.  :  Debrecen  város  egyetemes  leírása.  Debrecen,  1883.
          563.  lap.
               3  Helytartó  tanács  1812.  évi  31,623.  sz.  leirata.  DVL.
               4  Városi  jegyzőkönyv.  1813.  420.  lap.  DVL.
   191   192   193   194   195   196   197   198   199   200   201