Page 197 - A debreceni és tiszántúli magyar emberek táplálkozása
P. 197

357



                    XII.  A  magyar    nép   tűzrevalója.

             Hogy  a  szegényember  tűzrevalóját  miként  szerzi  be,  min-
        dig  az  adott  körülményektől  függ.  A  nagy  pusztaságokon,
         mint  aminő  a  Hortobágy-folyó  vidéke,  a  legelőkön  tenyésző
        állatok  trágyáját  gyűjtik  össze  és  tüzelik  fel.  A  hortobágyi
        pásztor  kunyhójánál  áll  egy  nagy  kazal  tehén  gané,  melyet
        a  talyigás  egész  nyáron  szed  össze.  Ősz  felé  összerakja  kazalba,
         nyers  tehén  ganéval  be  is  tapasztja,  hogy  az  esetleges  eső  be
         ne  áztassa  és  azt  tüzeli,  azzal  főz.  Télire  téli  lakására  visz
         belőle  hasonló  célból  pár  szekérrel.  A  szárazganénak  kitűnő
        a'tűze  a  szabad  tűzhelyen  épügy,  mint  a falusi kemencében.  Sőt





















                                 Fig.  100.  ábra.
                       Árvaganévivők  a  hortobágyi  legelőn.
              Leute  tragen  trockenen  Kuhmist  auf  der  Hortobdgi/er  Heide.
         a  környező  falvakból  is  kijárnak  a  nagy  legelőkre.  Zsákba
         szedik  a  megszáradt  nagy  lapos  tehénganét  és  viszik  háton
                                            l
         a  faluba  főzni,  illetve  tüzelni  vele.  A ágyakat  pedig  megforgat-
         ják,  hogy  az  alsó  része  is  száradjon  meg,  s  így  másnap  vagy
         harmadnap   elviszik.  A  falvak  szegény  népe  a  legelőkről  látja
                                                     t
         el  magát  tüzelővel,  elhordja  az  amúgy  is kevés rágyát  a  sovány
         legelőről.
             A juhászok  a  hodályban  a  letaposott  összeérett  juhtrágyát
         ásóval  felfeszegetik,  kockára  vágják  és  a  lapokat  kirakják  a
         napra  száradni.  Kúpokba  rakják  és  feltüzelik.  De  behordják
         a  faluba  is  és  eladják.
             A  juhász  megsepri  a  juh  szabadban  levő  állását.  Itt  hál
           j
         a uh  éjjelenként  és  nagyon  sok rágyát  rak  le.  Ez  hamar  szárad
                                       t
         és  ezt  a  helyet  a  juhászok  juliporos-nak  hívják.  A  juhporoson
   192   193   194   195   196   197   198   199   200   201   202