Page 193 - A debreceni és tiszántúli magyar emberek táplálkozása
P. 193

353

       sokáig  hidegen artotta.  Ma  a  zománcos  edény  szorítja  ki  ezt  a
                      t
       hűséges  és általánosan  használt  és szeretett  vizesedényt.  A  korsó-
       ból  kétféleképpen  isznak.  Vagy  a  poharán  keresztül  töltik  a
       vizet  a  szájukba.  Ivás  előtt  ebből  is  egy  kicsit  kilöttyintenek,
       vagy  a  fülén kiképzett  csecsén  keresztül  szívják  ki  belőle  a  vizet,
       így  lassúbb,  de nem  ömlik  a  nyakába.  Csuporba,  vagy  kivált-
       kép  pohárba   nem   töltenek,  legfeljebb  kisgyermekeknek,
       akik  nem  bírnak  megbirkózni  a  korsóval.  Szokás  ivás  előtt  a
       korsóból  egy  keveset  a  földre  kiönteni.  Némelyek  azt  mondják,




























                                Fig.  97.  ábra.
              Cseréphordókból  összeállított  kulacsok.  Déri  múzeum.
                  Weinkrüge  aus  irdenen  Fässer.  Déri  Museum.
       hogy  ez  pogány  szokás.  Én  azt  hiszem,  hogy  a  korsó  száját
       mossák  így  le.
            A  szekeresember  csobán-han  hordja  a  vizet.  Ez  nagyobb-
       fajta  faedény,  pintér  csinálja.  Van  szája,  melyen  sokszor  bádog-
       szűrő  van  beállítva,  van  egy  szelelőlyuk,  melyen  kinyomja
       a  víz  a  levegőt,  van  két  füle,  melyen  vaslánc  megy  keresztül,
        két  vége  egy  vaskarikába  végződik,  ezzel  akasztják  a  szekér
        sallangójába.  Földműves  és  pásztoremberek  széltében  hasz-
        nálták  a  tanyában.  Inni  ugyan  nehéz  belőle,  mert  fel  kell
        gördíteni  az  ember  szájára  és  ez  esetben  több  megy  a  gyakor-
        latlan  ember  nyakába,  mint  a  szájába.  Ezért  a  pásztor  úgy
        segít  ezen  a  kényelmetlenségen,  hogy  beüti  a  rostát,  egy  bodza-

                                                              21
   188   189   190   191   192   193   194   195   196   197   198