Page 199 - A debreceni és tiszántúli magyar emberek táplálkozása
P. 199
359
etetőn, a csutkázón kapja a tengeriszárat (csutka), a levelét
leeszi és a szára megmarad. Ez a csutkaízík (csutkaízék). Tavasz-
szal az izíket összekaparják : ízíkelnek ; kazalba rakják és egész
Fig. 102. ábra.
Napszámos főz a villanyelen, szalma tűznél.
Tagelöhner kocht sein Essen an der Gabelstange.
évben mindig ebből fűtenek, tüzelnek. Érthető, hogy miért van
az alföldi magyar paraszt annyira ellene a miniszteri rendelet-
nek, mely a molyirtás érdekében a csutkaízík elégetését rendeli
Fig. 103. ábra.
Földbeásott tűzhely a Hortobágy-pusztán.
Kochherd in den Boden gegraben auf der Hortobágger Heide.
el. Ha ezt komolyan végrehajtanák, a tiszántúli földműves
nép tüzelő nélkül maradna. így olyan kivezető utat találtak,
hogy a csutkaízíket szalmával rakják be és az alól tüzelnek,