Page 199 - A debreceni és tiszántúli magyar emberek táplálkozása
P. 199

359

       etetőn,  a  csutkázón  kapja  a  tengeriszárat  (csutka),  a  levelét
       leeszi  és  a  szára  megmarad.  Ez  a  csutkaízík  (csutkaízék).  Tavasz-
       szal  az  izíket  összekaparják  :  ízíkelnek  ;  kazalba  rakják  és  egész


















                              Fig.  102.  ábra.
                  Napszámos  főz  a  villanyelen,  szalma  tűznél.
                 Tagelöhner  kocht  sein  Essen  an  der  Gabelstange.

       évben  mindig  ebből  fűtenek,  tüzelnek.  Érthető,  hogy  miért  van
       az  alföldi  magyar  paraszt  annyira  ellene  a  miniszteri  rendelet-
       nek,  mely  a  molyirtás  érdekében  a  csutkaízík  elégetését  rendeli


















                              Fig.  103.  ábra.
                  Földbeásott  tűzhely  a  Hortobágy-pusztán.
           Kochherd  in  den  Boden  gegraben  auf  der  Hortobágger  Heide.

       el.  Ha  ezt  komolyan  végrehajtanák,  a  tiszántúli  földműves
       nép  tüzelő  nélkül  maradna.  így  olyan  kivezető  utat  találtak,
       hogy  a  csutkaízíket  szalmával  rakják  be  és  az  alól  tüzelnek,
   194   195   196   197   198   199   200   201   202   203   204