Page 204 - A debreceni és tiszántúli magyar emberek táplálkozása
P. 204

364

             a  neve.  Helyben  lakó  embereknek  nagyon  kényelmes  benne
             szabadtűzön  főzni.
                 A  tiszántúli  főzésnek  két  különleges  formája  van.  Egyik



















                                    Fig.  108.  ábra.
                                 Vaslábon  való  tüzelés.
                                       Feuerung.

             a  kemencében  való  főzés,  a  másik  a  debreceni  szabadkonyhán
            való  főzés.


















                                     Fig.  109.  ábra.
                   Főzés  nagy  fazekakban  a  szabadkonyhán  Debrecenben.
                             Kochen  auf  dem  Herd  im  Freie.
            a  kemence  fűti. Télen  mindennap  kétszer  befűtenek  a  kemencébe
            és  ez  egész  nap artja  a  meleget.  A  tüzet  a  kemencébe  hátratol-
                            t
            ják  és  laposfenekű  cserépfazékba  beteszik  a  töltöttkáposztát,
   199   200   201   202   203   204   205   206   207   208   209