Page 208 - A debreceni és tiszántúli magyar emberek táplálkozása
P. 208

368

               A  kalácsot  kalácscserépben,  újabban  pléhtepsiben,  a  pogá-
           csát,  süteményt  vagy  a  kemence  fenekén  vagy  tepsiben  sütik.
           A  palacsintasütő  régen  szintén  cserép  volt,  aztán  bádog,
           ma  már  zománcos.

                     XIV.  A   magyar    nép  evőeszközei.

               A  tiszántúli  magyar  nép  nagyon  kevésszámú  és  nagyon
           egyszerű  evőeszközt  használ.  Valójában  egy  kanál  és  egy  kés
           az  egész.  Villája  csak  abban  az  esetben  van,  ha  kését  a  késes




















                                   Fig.  113.  ábra.
                    Liszt,  méz,  zsíros  boclon  füstölt  fekete  cserépből.
           Eingeräucherte  schwarze  irdene  Tönnchen  für  Mehl,  Honig  und  Schmalz.

           mester  villával  együtt  csinálta.  Azonban  a  villa  nem  tartozik
           szorosan  evőeszközeihez.  A  régi  ismert  falusi  vőfélyhivogató  is
           így  végződik  :
                           Kést  kanalat  hozzanak,
                           Hogy  éhen  ne  maradjanak.
                Annyi  tény,  hogy  a anyán  aki  enni  akar,  késének,  kanalá-
                                   t
           nak  kell  lenni.  Akinek  nincs,  nem  eszik.  A  parasztkések  leg-
           ősibb  formája  a  zsidóbicska.  A  debreceni  és  tiszántúli  magyar
           csak  ezt  az  egyetlen  zsebkést  hívja  bicskának,  a  többit  késnek.
           Teljes  neve  :  két  krajcáros  zsidóbicska,  rövidítve  zsidóbicska,
           ritkán  bicska.  Tréfásan  bicskura-  hutykura  néven  szokták
           nevezni.
                A  bicska  áll  egy  puhafanyélből  és  egy  pengéből.  A  fanyél
           hengeralakúra  van  esztergályozva.  Hosszában  rés  van  vágva,
   203   204   205   206   207   208   209   210   211   212   213