Page 205 - A debreceni és tiszántúli magyar emberek táplálkozása
P. 205

365

     nagy  tepsi  kolbászt,  disznóoldalt,  felteszik  az  előtét  és  az  étkek
     szép  lassan  megfőnek  vagy  megsülnek.  A  fazék  betevésére
     régi  kis  kétkerekű  talyigát  használnak.  Ennek  a  talyigának
     az  eleje  villaszerűén  van  kiképezve,  a  kemence  szájában  erre
     a  villára  emelik  a  fazekat,  betolják  a  kemence  közepére  és  ott
     szépen  leteszik.  Mikor  megakarták  fordítani  a  káposztát,  be-
     tolták  a  talyigát,  ráemelték  a  fazekat  és  szépen  kivették.  —
     A  gazdasszony  rázással  szépen  felfordította  a  káposztát  és
     a  talyigán  visszatolta.
          Főzés  a  szabadkonyhán.  A  szabadkonyha  a   debreceni
     és  környéki  pitarok  dísze.  Közel  egyharmadrészét  foglalja  el.
                                      -
     A  kemence  szája  közé  épített  2 x l 5 x l ' 2 0  m.  nagyságú  oltár-







































                             Fig.  110.  ábra.
      Debreceni  szabadkonyha  „kályhá"-val,  háttérben  a  sok  cseréptányér
                      felrakva,  középütt  a  fedőtartó.
      Freiküche  in  Debrecen  mii  Schirme  Im  Hintergründe  irdene  Teller  an  die
                Wand  gehängt.  In  der  Mitte  ein  Deckelbehälter.
   200   201   202   203   204   205   206   207   208   209   210