Page 205 - A debreceni és tiszántúli magyar emberek táplálkozása
P. 205
365
nagy tepsi kolbászt, disznóoldalt, felteszik az előtét és az étkek
szép lassan megfőnek vagy megsülnek. A fazék betevésére
régi kis kétkerekű talyigát használnak. Ennek a talyigának
az eleje villaszerűén van kiképezve, a kemence szájában erre
a villára emelik a fazekat, betolják a kemence közepére és ott
szépen leteszik. Mikor megakarták fordítani a káposztát, be-
tolták a talyigát, ráemelték a fazekat és szépen kivették. —
A gazdasszony rázással szépen felfordította a káposztát és
a talyigán visszatolta.
Főzés a szabadkonyhán. A szabadkonyha a debreceni
és környéki pitarok dísze. Közel egyharmadrészét foglalja el.
-
A kemence szája közé épített 2 x l 5 x l ' 2 0 m. nagyságú oltár-
Fig. 110. ábra.
Debreceni szabadkonyha „kályhá"-val, háttérben a sok cseréptányér
felrakva, középütt a fedőtartó.
Freiküche in Debrecen mii Schirme Im Hintergründe irdene Teller an die
Wand gehängt. In der Mitte ein Deckelbehälter.