Page 207 - A debreceni és tiszántúli magyar emberek táplálkozása
P. 207
367
rakott konyhát a kőművesek csinálják a kemence mellé. Áll
egy vaslapból, melyen két főzőlyuk van, s ezt karikák zárják el.
Egy ilyen konyhának van tornya, melyben a sütő van beépítve,
és e mögött van a füstfeljárat. Kívül a torkon mozsár, ecetágv
van, melyeket melegen kell tartani. Ezen már fazekak helyett
szívesebben főznek vaskasztrolyokban. A hegyesaljú fazekakat
nem lehet lyukra tenni, mert elcsattan, laposaljú fazekakat is
csak megdrótozva használják. Itt már kis tűzhelyen tejet for-
ralnak, kávét, teát főznek. Új tűzhelyen, új edényben új étele-
ket főznek.
A sütés a konyhákon tepsibe történik. A régi tepsi cserép-
ből volt. Alakja hosszú, ová-
lis, pereme alacsony. Ezt a
kemencébe használták. Azt
tartották, hogy a kolbász
cseréptepsibe és kemencébe
sül meg a legjobban és a leg-
szebben.
A vaskonyhákon pléh,
vagy előkelő helyeken réz-
tepsit használnak. A pléh-
tepsit drótos, a réztepsit réz-
műves vagy cigány csinálta.
A réztepsi a jómód kifeje-
zője. A nóta is azt mondja :
Réztepsibe sül a málé.
Nem leszek csizmadiáné !...
A pléh vagy réztepsit a
sütőbe tolják és úgy sütik a
húst, kolbászt.
Az ételkészítéshez tar-
toztak még kisebb-nagyobb
tálak, szilkék, csuprok, mind F i g - 112 - á b r a -
cserépből. Ilyenek az óriási Mázos mézestál. Déri múzeum,
túrós, mézes tálak. Lisztes, Glasierte Lebzeltenschüssel.
zsíros, mézes, lekvárosbodo- Déri Museum.
nok fekete füstölt cserép-
ből. Nagy húsmosó, mosogató fekete tálak, apróbb mázas, virá-
gos tálak, a nyersanyag elkészítésére szolgáltak.
Csuprok, különösen tejnek, a tejescsuprok 1 ]/ 2—2y 2 literes
űrtartalmú mázas karcsú edények. Tisztaságukra ügyelni kell.
Ezért megmosásuk után hidegvíz szíjjá, azután a szájukkal le-
fele vagy a léckerítésbe, vagy az udvaron szabadon álló köcsög-
fá-ha húzzák szellőzni.
Szilkék a zsírnak, tejfelnek, csuprok, orrosok a bornak,
mind a régi magyar háztartásnak díszes, ízléses szép edényei.