Page 207 - A debreceni és tiszántúli magyar emberek táplálkozása
P. 207

367

       rakott  konyhát  a  kőművesek  csinálják  a  kemence  mellé.  Áll
       egy  vaslapból,  melyen  két  főzőlyuk  van,  s  ezt  karikák  zárják  el.
       Egy  ilyen  konyhának  van  tornya,  melyben  a  sütő  van  beépítve,
       és  e mögött  van  a  füstfeljárat. Kívül  a  torkon  mozsár,  ecetágv
       van,  melyeket  melegen  kell  tartani.  Ezen  már  fazekak  helyett
       szívesebben  főznek  vaskasztrolyokban.  A  hegyesaljú  fazekakat
       nem  lehet  lyukra  tenni,  mert  elcsattan,  laposaljú  fazekakat  is
       csak  megdrótozva  használják.  Itt  már  kis  tűzhelyen  tejet  for-
       ralnak,  kávét,  teát  főznek.  Új  tűzhelyen,  új  edényben  új  étele-
       ket  főznek.
           A  sütés  a  konyhákon  tepsibe  történik.  A  régi  tepsi  cserép-
       ből  volt.  Alakja  hosszú,  ová-
       lis,  pereme  alacsony.  Ezt  a
       kemencébe   használták.  Azt
       tartották,  hogy  a  kolbász
       cseréptepsibe  és  kemencébe
       sül  meg  a  legjobban  és  a  leg-
       szebben.
           A  vaskonyhákon    pléh,
       vagy  előkelő  helyeken  réz-
       tepsit  használnak.  A  pléh-
       tepsit  drótos,  a  réztepsit  réz-
       műves  vagy  cigány  csinálta.
       A  réztepsi  a  jómód  kifeje-
       zője.  A  nóta  is  azt  mondja  :
       Réztepsibe  sül  a  málé.
       Nem  leszek  csizmadiáné  !...
           A  pléh  vagy  réztepsit  a
       sütőbe  tolják  és  úgy  sütik  a
       húst,  kolbászt.
           Az  ételkészítéshez  tar-
       toztak  még  kisebb-nagyobb
       tálak,  szilkék,  csuprok,  mind     F i g -  112 -  á b r a -
       cserépből.  Ilyenek  az  óriási  Mázos  mézestál.  Déri  múzeum,
       túrós,  mézes  tálak.  Lisztes,  Glasierte  Lebzeltenschüssel.
       zsíros,  mézes,  lekvárosbodo-        Déri  Museum.
       nok  fekete  füstölt  cserép-
       ből.  Nagy  húsmosó,  mosogató  fekete  tálak,  apróbb  mázas,  virá-
       gos  tálak,  a  nyersanyag  elkészítésére  szolgáltak.
           Csuprok,  különösen  tejnek,  a  tejescsuprok  1 ]/ 2—2y 2  literes
       űrtartalmú  mázas  karcsú  edények.  Tisztaságukra  ügyelni  kell.
       Ezért  megmosásuk  után  hidegvíz  szíjjá,  azután  a  szájukkal  le-
       fele  vagy  a  léckerítésbe,  vagy  az  udvaron  szabadon  álló  köcsög-
       fá-ha  húzzák  szellőzni.
           Szilkék  a  zsírnak,  tejfelnek,  csuprok,  orrosok  a  bornak,
       mind  a  régi  magyar  háztartásnak  díszes,  ízléses  szép  edényei.
   202   203   204   205   206   207   208   209   210   211   212