Page 206 - A debreceni és tiszántúli magyar emberek táplálkozása
P. 206

366

             szerű  vályog  vagy  téglaszerű  építmény.  Teteje téglával  kirakott,
             széle  keményfa  szegéllyel  bevont,  lent  a  kétoldalon  a  tűzrevaló
             részére  kivályt,  nagy  lyuk  hagyva.  Az  egész  építményre
             a  szabadkémény   trapézalakú  boltozott  füstfogója  borul.  —
             A  szabadkonyha   a  gazdasszony  tisztaságszeretetének  krité-
                                                             t
             riuma,  melyet  minden  szombaton  be  kell  meszelni, etejét  veres
             földdel,  rámáját  barna  olajos  festékkel  be  kell  festeni.
                 A  szabadkonyhán   főzött  a  múlt  századbeli  gazdasszony
             mindent.  A  szabadkonyha  átalakította  a  főzőberendezést  is.
             A levest fazékban  főzték  a tűzhelyen.  A tüzet  a vasláb,  vagy  tűz-
             kutyák  segítségével  tartották  fenn.  Nagy  hasáb  fákat  hasogat-
             tak,  félvégét  feltették  a  vaslábra,  másik  vége  a  tűzhelyen
             feküdt,  meggyújtották  és  erős  tűzzel  égett.  Jó  pártüze  lett.
             A  szabadkonyhán  sütötték  a  nyársonsültet,  a fánsült  kalácsot,
             a  zsírban  sült  tésztákat.  Itt  főtt  a galuska  a vasfazékban.  A  vas-
             fazekat  a  kéményből  lelógó  hosszú,  görcsös  kötél  végére  kötött














                                     Fig.  111.  ábra.
             Főzőfák.  1. Kifordítható  főzőfa  a  csőszkunyhókban.  2. Kákó.  3.  Beállít-
                                ható  főzőfa  a  tanyákon.
             Kochhölzer.  1.  Umwendbares  Kochholz  in  der  Feldhütte.  2.  Holz  zum
             Aufhängen  des  Kochgeschieres.  3.  Einstellbares  Kochholz  in  den  Gehöften.

             kákóra  (horog)  akasztották,  mikor  nem  főztek,  a kákót  oldalra
             kiakasztották.  A  kákónak  egy  sajátságos  formája  az,  amikor
             két  fa  egymáson  keresztbe  van  téve  és  egy  láncszem  fogja  össze
             a  kettőt.  A  rajtuk  levő  bevágások  engedik  előre  vagy  hátra
             a  vízszintes  ágat,  míg  a  függőleges  ágat  a  kötél  forgatásával
             éri  el.  Érdekes  fajtája  a  főzőfának  a  szabadkonyha  anyafalába
             épített  forgatható  főzőfa,  mely  a  csőszök  konyhájában  talál-
             ható  meg.  Ez  egy  közönséges  főzőfa,  melynek  kákója  van  és
             a  hátsó  részén  két  lyukas  fülben  forog,  melynek  két  hegyes
             vége  a  falba  van  beépítve.  Mikor  használják,  a  szabadkonyha
             tetején  kiképzett  kis  négyszögalakú  tűzhely  felé  fordítják,
             a  vasfazekat  a  kákójára  akasztják.  Ha  megfőztek,  a  főzőfát
             oldalt  kifordítják,  hogy  a  tűz  ne  sorvassza.
                 Űjabban  a  berakott  konyhán  és  a  vaskonyhán  főznek.  A  be-
   201   202   203   204   205   206   207   208   209   210   211