Page 206 - A debreceni és tiszántúli magyar emberek táplálkozása
P. 206
366
szerű vályog vagy téglaszerű építmény. Teteje téglával kirakott,
széle keményfa szegéllyel bevont, lent a kétoldalon a tűzrevaló
részére kivályt, nagy lyuk hagyva. Az egész építményre
a szabadkémény trapézalakú boltozott füstfogója borul. —
A szabadkonyha a gazdasszony tisztaságszeretetének krité-
t
riuma, melyet minden szombaton be kell meszelni, etejét veres
földdel, rámáját barna olajos festékkel be kell festeni.
A szabadkonyhán főzött a múlt századbeli gazdasszony
mindent. A szabadkonyha átalakította a főzőberendezést is.
A levest fazékban főzték a tűzhelyen. A tüzet a vasláb, vagy tűz-
kutyák segítségével tartották fenn. Nagy hasáb fákat hasogat-
tak, félvégét feltették a vaslábra, másik vége a tűzhelyen
feküdt, meggyújtották és erős tűzzel égett. Jó pártüze lett.
A szabadkonyhán sütötték a nyársonsültet, a fánsült kalácsot,
a zsírban sült tésztákat. Itt főtt a galuska a vasfazékban. A vas-
fazekat a kéményből lelógó hosszú, görcsös kötél végére kötött
Fig. 111. ábra.
Főzőfák. 1. Kifordítható főzőfa a csőszkunyhókban. 2. Kákó. 3. Beállít-
ható főzőfa a tanyákon.
Kochhölzer. 1. Umwendbares Kochholz in der Feldhütte. 2. Holz zum
Aufhängen des Kochgeschieres. 3. Einstellbares Kochholz in den Gehöften.
kákóra (horog) akasztották, mikor nem főztek, a kákót oldalra
kiakasztották. A kákónak egy sajátságos formája az, amikor
két fa egymáson keresztbe van téve és egy láncszem fogja össze
a kettőt. A rajtuk levő bevágások engedik előre vagy hátra
a vízszintes ágat, míg a függőleges ágat a kötél forgatásával
éri el. Érdekes fajtája a főzőfának a szabadkonyha anyafalába
épített forgatható főzőfa, mely a csőszök konyhájában talál-
ható meg. Ez egy közönséges főzőfa, melynek kákója van és
a hátsó részén két lyukas fülben forog, melynek két hegyes
vége a falba van beépítve. Mikor használják, a szabadkonyha
tetején kiképzett kis négyszögalakú tűzhely felé fordítják,
a vasfazekat a kákójára akasztják. Ha megfőztek, a főzőfát
oldalt kifordítják, hogy a tűz ne sorvassza.
Űjabban a berakott konyhán és a vaskonyhán főznek. A be-