Page 211 - A debreceni és tiszántúli magyar emberek táplálkozása
P. 211

371


      idők  folyamán   a  különböző   ételekhez  különböző  kanalak
      fejlődtek  ki,  de  ezek  már  jobbára  kerekfejű  bikkfából  készültek.
      Nevük   is  más  lett.  Az  evőkanalon  kívül  vannak  rántáskavaró,
      kásakavaró,  kovásztevő  kanalak.  Ezek  egész  laposak.  A  lencse-
      törő  kanálnak  domború  háta  van.  A  pergelő-kanál  is  öblös,
      de  ki  van  lyuggalva.  A  kóstoló,  tejfelmérő kiskanál,  nagy,  kicsi,
      leveses hosszúnyelű  fakanáltól az óriási szőlőrakó,  hatalmas  öblös,
      cseberszerűJfakanálig  nagyon  szép  tanulságos  változata  van






























                              Fig.  116.  ábra.
       Fakanalak.  1—5.  Merőkanalak.  2.  Aludttej-evőkanál.  3—8.  Rántás-
                kavaró.  6.  Kovásztevő-kanál.  7.  Zsírsütő-kanál.
       Hölzerne  Löffel.  1—5.  Schöpflöffel.  2.  Esslöffel  zur  Sauermilch.  3—8.  Löf-
       fel  zum  Rühren  der  Einbrenn.  6.  Löffel  zum  Sauerteig.  7.  Seihlöffel
                               zum  Schma1z\
        f
                         f
       a akanalaknak.  A akanalakat  a  XIX.  század  folyamán  az  erő-
       sebb,  tartósabb  vaskanál  kiszorította.  Vaslemezből  préselték.
       Ekkor  jöttek  divatba  a  nagyon  erős  kerekfejű  hosszúnyelű,
       vaskanalak,  melyek, ha  el nem  lopták,  egy  emberéletig  tartottak.
       A  pásztor,  napszámos,  kisgazda  nagyon  szerette,  könnyen
       lehetett  vele  főzni,  enni,  könnyen  lehetett  tisztántartani.
       Ebben  is több  változat  volt.  Volt  kisfejű,  nagyon  hosszú  nyelű
       főző  és  nagyobb,  öblösebb  fejű,  rövidebbnyelű  evőkanál,  jelleg-
       zetesebb  volt  a  teljesen  lapos  fejű  nagyon  erős  nyelű  kása-
                                                              21
   206   207   208   209   210   211   212   213   214   215   216