Page 213 - A debreceni és tiszántúli magyar emberek táplálkozása
P. 213
373
kavaró, melyet a kovács készített és díszített a maga ízlése
szerint. A vaskanalakat megjegyezték, nyelének szélét csip-
kézték vagy nyelelapját pontozták. A jelekről megismerte
mindenki a maga kanalát.
j
t
A obbmódúaknái kanáltartók vannak. A anyán egy lécet
kicsipkéznek. Csipkés részével az ajtó hátára szegezik és a kerek-
fejű kanalakat nyelével lefelé, a kést pengéjével lefelé idedugják.
Konyhaeszközök Debrecenben. 1—5. Galuska- és zsírszűrők cserépből.
6. Tökgyalu. 7—8. Reszelő. 9. Sótartó. Déri múzeumban.
Küchengeräte in Debrecen. 1—5. Irdene Nockerl- und Schmalzseiher.
6. Kürbishobel. 7—8. Reibeisen. 9. Salzfass. Déri Museum.
Néha a pitarban a kemence szája mellé fából készített kanál-
tartót akasztanak fel. Egy lapot kicsipkéznek, kilyuggatnak
és yukakba dugdossák a kanalakat. Mások gyékényből szőnek
l
egy -10x60 cm. nagyságú lapot, azon gyékényfüleket képeznek
ki és ebbe dugdossák a kanalakat. A régi világban ez a gyékény-
lap a pitar ajtó hátulján lógott.
A vaskanalakat tisztára kell súrolni. A tanyán a kondás
röviden bánik vele. Hamut tesz a kanál fejébe, kis vizet önt rá,