Page 213 - A debreceni és tiszántúli magyar emberek táplálkozása
P. 213

373

       kavaró,  melyet  a  kovács  készített  és  díszített  a  maga  ízlése
       szerint.  A  vaskanalakat  megjegyezték,  nyelének  szélét  csip-
       kézték  vagy  nyelelapját  pontozták.  A  jelekről  megismerte
       mindenki  a  maga  kanalát.
             j
                                                   t
           A obbmódúaknái    kanáltartók  vannak.  A anyán  egy  lécet
       kicsipkéznek.  Csipkés  részével  az  ajtó  hátára  szegezik  és  a  kerek-
       fejű  kanalakat  nyelével  lefelé,  a kést  pengéjével  lefelé  idedugják.

































       Konyhaeszközök  Debrecenben.  1—5.  Galuska-  és zsírszűrők  cserépből.
            6.  Tökgyalu.  7—8.  Reszelő.  9.  Sótartó.  Déri  múzeumban.
       Küchengeräte  in  Debrecen.  1—5.  Irdene  Nockerl-  und  Schmalzseiher.
            6.  Kürbishobel.  7—8.  Reibeisen.  9.  Salzfass.  Déri  Museum.

       Néha  a  pitarban  a  kemence  szája  mellé  fából  készített  kanál-
       tartót  akasztanak  fel.  Egy  lapot  kicsipkéznek,  kilyuggatnak
       és yukakba  dugdossák  a  kanalakat.  Mások  gyékényből  szőnek
         l
       egy  -10x60  cm.  nagyságú  lapot,  azon  gyékényfüleket  képeznek
       ki  és  ebbe  dugdossák  a  kanalakat.  A régi világban  ez  a  gyékény-
       lap  a  pitar  ajtó  hátulján  lógott.
           A  vaskanalakat  tisztára  kell  súrolni.  A  tanyán  a  kondás
       röviden  bánik  vele.  Hamut  tesz  a  kanál  fejébe,  kis vizet  önt  rá,
   208   209   210   211   212   213   214   215   216   217   218