Page 201 - A debreceni és tiszántúli magyar emberek táplálkozása
P. 201

361


            —  Nem  veszem  én  el,  nem  tud  a'  kenyeret  sütni,  egy  kis
       ítélt  főzni,  zsidónál  cselédkedett  —  szabadkozik  a  kocsislegény
        az  ajánlott  leánytól.
            —  A  csak  a  lány  öcsém  ! reggel  a  tejet  herre  viszi,  kimegy,
        oszt  dílre  nyóc  embernek  jó  ítélt  főz  !  —  ajánlja  a  vőfély
        az  idejét  haladta  lányt.
            —  Tartsd  jól  az  uradat,  akkor  szeret  ! —  mondja  gyakran
        a  sokat  tudó  vénasszony  a  panaszkodó  fiatalnak.
            A  magyar  ember  főzőeszközei.  A  debreceni  és  tiszántúli
        magyar   háztartásban  kevés,  de  rendben  tartott  szükséges
        konyhaeszköz  van.  A  sütő  és  főzőeszközt  a  tiszántúli  asszony



















                                Fig.  105.  ábra.
                    itteles  kettős-fazék,  cifra  ételthordó-fazék.
               Buntes  Töpfchen,  Doppelspeiselopf.  gezierter  Speisetopf.
        edin  (edény)-nek  nevezi.  Edín  a  fázik  (fazék),  a  szilke,  a  csupor
        épúgy,  mint  a  lábas,  a  tál,  a  tányér.
            Ezeknek   száma  a  konyhában  mindig  a  magyar  vagyoni
        állapotától  függ.  A  szegény  családnak  egy-két  fazék,  csupor,
        kis  tál,  néhány ányér  az  egész  berendezése.  A  gazdag  debreceni
                       t
        cívis  portán  a  tálast  majd  összenyomja  a  rengeteg  edény.
        Szép átvány  és  a  jómód  kifejezője.
             l
             A  legősibb  főzőeszköz  a  cserépfazék.  Ez  az  öblös  hordó-
        alakú  edény  évszázadok  óta  alig  változott  a  magyar  ipar  terén.
        Nagysága  a  három-négy  literes  családi  fazéktól  a  húszliteres
        lakodalmas  fazékig  változik.  Kétféle  vátlozatban  van  meg.
        1.  Vászonfazík  (fazék).  Egy  fehér  vagy  füstölt  fekete  mázatlan
        kivitelben,  vagy  2.  mázosfazék  különféle  mázzal  égetve.  A  kettő
        közt  van  a  füstölt  fekete  fazék,  melyeket  főzésre  nem  igen  hasz-
        náltak.  Inkább  mosó  és  mosogató  vizet  melegítettek  benne.
        A  kisebbeknek  rendesen  egy  füle,  de  soknak  ma  már  két  füle
        van,  a  nagyobbaknak  mindig  két  füle  van.  A  kisebb  fazekak
   196   197   198   199   200   201   202   203   204   205   206