Page 182 - A debreceni és tiszántúli magyar emberek táplálkozása
P. 182

342



                         A  ser  készítése  és  mérése  Debrecenben.

                Debrecenben  a  bor  és  a  pálinka  mellett  nagyon  felkapott
            ital  volt  a  ser.  Kétféle  sert  főztek  és  mértek  ;  a  méhsert  és  a
            szalad  sert.  A  méhser  ősi  ital,  melyet  a  rómaiaktól  vettek  át  és
            az  egész  középkorban,  különösen  a  germán  és  szláv  népeknél
            nagyon  kedvelt  ital  volt.  A  rómaiak  mézbor  (mulsum)  néven
            nevezték,  azért  mert  óbort  kevertek  össze  mézzel  és  a  Rómába
            visszatérő  győztes  vezéreket  ezzel  az  édes  itallal  kínálgatták.
            A  méhser  nálunk  is  korán  elterjedt  ital  volt.  II.  Béla  királyunk
            a  dömösi  prépostságnak  adományozott   59  községtől  egyéb
            tartozandóságon  kívül  175  akó  méhsert  is  adott.  Debrecenben
            is nagy  élvezeti  cikk  volt,  mert  a  XVII.  században  már  a  tanács
            a  többi  fontos  cikkekkel  maximálja.  A  méhser  úgy  készült,
            hogy  a  vízzel  hígított  mézet  felfőzték,  habját  leszedték,  külön-
            böző  fűszereket  : szerecsendióvirágot,  koriandrumot,  sőt  komlót
            tettek  bele,  azután  hordóba  töltötték,  élesztőt  tettek  bele,
            mire  erjedésnek indult.  Az  erjedés  után  más hordóba  töltötték  s
            pár  hónap  múlva  lehetett  inni. Ma még Angliában  és a  Skandináv
            államokban,  Oroszországban  isznak  egyes  helyeken.
                Debrecen  városa  a  határozatok  egész  tömegével  szabá-
            lyozta  századonként  a  sermérést.
                1700-ban  a  főttméz  itzéjének  ára  27  dénárra  hirdettetik.
                1703-ban  a  főttméz  ára  30  dénárra  hirdettetik.
                1701-ben  a  méhser  itzéjének  ára  15  dénárra  hirdettetik.
                1706-ban  a  főttméz  itzéjének  ára  39  dénárra  hirdettetik.
                1707-ben  a  főttméz  itzéjének  ára  96  dénárra  hirdettetik.
                1708-ban  méhsernek  itzéje  ára  96  dénárra  hirdettetik.
                1709-ben  főttméz      ,,   „   18    9 9
                1714-ben  méhsernek    ,,   „   12    9 9
                1719-ben  főttméz      ,,   „   27    9 9
                1722-ben  méhser       ,,   »   22    99
                1723-ban  méhser       ,,   „   22    9 9
                1733-ban  főttméz      ,,   „   24    99
                1740-ben  főttméz      ,,   „   34 pénzre
                1736-ban  főttméz      ,,   „   24 dénárra
                1745-ben  főttméz      ,,   „   30    99
                1743-ban  a  komló  felette  megdrágult,  a  sernek  itzéje  6  dr.,,
            csebre  5  máriás,  1773-ban  méhser  itzéje  4  kr.,  az  árpa  köble
            14  máriás.
                1787-ben  a márciusi  sernek  ára  kiscseberenként  határoztatik
            meg  2  vfrt-ba,  az  árpának  mostani  áros  voltára  nézve.
                Talán  nincs  az  a  nép  a  földön,  amely  a  régi  időkben  ne
           foglalkozott  volna  szeszes  italok  készítésével.  Azokat  vagy
   177   178   179   180   181   182   183   184   185   186   187