Page 181 - A debreceni és tiszántúli magyar emberek táplálkozása
P. 181

341

            Tóthfalussy  István  és  a  debreceni  borkereskedők  egészen
        Krakkóig  elvitték  a  kitűnő  balatonmelléki  borokat.  Ezt  bizo-
        nyítja  Mohamed  szolnoki  kadi  ítélet-levele  1589-ből. 1
            A  debreceni  prédikátoroknak,  Méliusz  Péter  és  Gönczy
        Györgynek  és  a  debreceni  polgároknak  már  Báthory  Zsigmond
       korában  1583-ban  vannak  szőlőik  az  Érmelléken. 2  A  jó  szőlő-
        termő  vidékeket  úgy  megszállták  a  debreceniek,  hogy  a  székely-
        hídi  kapitány  1664-ben  ezt  írja  Apaffy  Mihálynak  :  a  jobb
        hegyeket  mind  a  debreceniek  bírják". 3
            Az  érmelléki  szőlőkezelés  azonban  nagy  töredelemmel  járt.
       A  török  is  folyton  illetlen  adókkal  rótta  meg.
            A portyázó  hadicsapatok  a pincéket  feltörték,  a  szúretelőket
       elhajtották,  kifosztották,  a  borthozó  szekereket  is  elhajtották,
       ezért  és  más  okokból  a  közönség  a  helyi  szőlőtelepítésre  fektette
       a  fősúlyt.  A  régiek  feljegyzései  szerint  a  mai  Miklós-utca  végén
       előbb  a  Patikás-kertben,  később  a  Posta-kertben  1575-ben  már
                          J
       szőlője volt  Méliusz uhász  Péternek,  aki  a jó bortermő  Baranya-
       vidéken  született  és  nőtt  fel.  A  XVII.  század olyamán  egymásra
                                                 f
       alakultak  a  szőlőskertek  a  város  nyugati  részén  a  feketeföldű
       talajon.  A  XVIII.  század  folyamán  pedig  a  keleti  homokos
       talajon.  A  legutolsó  kert  a  Nagyerdő  bejáratánál  alakult  Sesta-
       kert  volt,  mely  legelébb  is  megszűnt.
            Minél  jobban  telepítettek  szőlőt  a  debreceniek,  annál
       jobban  fogyott  a  kerti  bor.  Nemcsak  a  közönség  kapott  rá  a
       gyengébb  kerti  borra,  hanem  a  városi  tanács  is  szorgalmazta
       a  városi  bor  árulását.  A  bor  bevásárlását  és  méretését  a  bor-
       bírák-ra  bízta  Debrecen  város.  A  borbírák  azzal  a  csapiárral,
                                                        i
       amelyiknek  vettek,  elmentek  a borosemberekhez  és tt  kóstolták
       a  tanács  által  megszabott  árhoz  a  bort. 4  A borosembernek  joga
       volt  az  árért  adni  vagy  nem  adni.  Ha  nem  adták  a  megállapított
       áron,  a  városi  tanács  feljebb  emelte  az  árakat.  A  borkóstolás
       tizedenként  történt.  Az  elkóstolt  bor  mennyisége  a  boros
       adójához  aranylott. 5  A  bort  akkor  is  hamisították  a  csapiárok.
       így  1796-ban  a  csapiárok  bor  gyanánt  10—19  garasos  mester-
       séges  bort,  máslást  mértek,  mások  a  város  kárára  vakcsap-ot
       tartottak.  A  városi  tanács  mindkettőt  eltiltja. 6

            1
              Zoltai  Lajos  :  Debreceni  szőlőművelésről.  Népr.  ért.  1914.  évf.
       57.  lap.
            2  U.  o.
            3  Török-magyarkori  okmánytár.  VI.  148.—161.  1.
            4  Városi  jegyzőkönyv.  179*2.  507.  DVL.
            5  Városi  jegyzőkönyv.  1792.  827.  DVL.
            4
              Városi  jegyzőkönyv.  1796.  545.  DVL.
   176   177   178   179   180   181   182   183   184   185   186