Page 178 - A debreceni és tiszántúli magyar emberek táplálkozása
P. 178

338

            ülnek.  Eltemetik  a  nem  kevés  maradékot.  Isznak.  Elmennek.
            Kerülnek  egyet  estig.
                Délután  egész  víg  az  élet.  A  békák  ropognak,  a  pisztolyok
            szólnak.  Ha  egy  kis  szünet  van,  nóták  töltik  ki.  Ünnep  volt
            ilyenkor  régen  a  debreceni  kertben.  Víg  ünnep.
                Még ent  van  a  nap.  A  szedést  elvégezték.  Mosdanak,  öltöz-
                     f
            nek  a  leányok,  asszonyok.  A  férfiak  a  kád  és  a  hordó  körül
            foglalatoskodnak.  A  gazda  fáradhatatlan  a  tréfában  és  a  bor
            kínálgatásban.  Sokat  foglalkozik  a  fejir  cselédekkel.  Ma  neki
            szabad,  a  gazdasszony  megengedi.  Igaz,  hogy  gazduram  nem
            is  nagyon  kérdi.  Egyik  hordó  a  másik  után  telik.  Minden  hordó
            mellé  egy  törköt  löknek  ki.
                A  szekér  már  jön  is  a  mustért.  A  sógor  intézkedik.  Megkötik
            egy  kővel  a  szekér  hátulsó  kerekét,  leveszik  a  saroglyát,  oda-
            támasztják  a  korcsolyát.  Mennek  a  hordóért.  Fűdugóval  jól
            bedugják,  megfogják,  kihajtják.  Korcsolyára  fordítják,  erősen
            megfogják,  felhajtják.  A  végét  belökik.  Egy  fiú  felemeli  a
            korcsolya  végét.  Két  ember  a  szekérre  ugrik.  Na  szegjítek
            befele  ! —  szól  a  gazda.  Addig  nyiszálják  jobbra,  balra,  a  hordó
            előremegy.  Jól  van  !  —  hangzik  kórusban.  Egy  kéve  venyigét
            tesznek  két  oldalt  mellé.  Tágítsd  meg  a  dugót  benne  !  —  Jöhet
            a  másik.  Ezt  is  felteszik,  megkötik,  mehetnek  haza.
                Abroncshúzót,  kalapácsot  vigyenek,  mert  lerúghatja  az
            abroncsot,  mondja  az  előrelátó  gazda.  —  Itt  van,  mutatja  a
            vincellér.
                Meleg  napon  a  bor  hamar  forr,  ilyenkor  a  dugót  kiveszik
            belőle  és  pipát  tesznek  a  hordóba.  Ez  napraforgó  kóró,  bele
            kiszedve,  derékszögbe  összetéve.  A  hordóba  szolgáló  rész
            30—40  cm.,  a  másik  20  cm.  Gyors  esetben  nem  is  hajtják  meg,
            hanem  vesznek  hosszú  üres  napraforgó  kórót,  dudu-t  dugnak
            bele  és  így  biztosítva  van,  hogy  a  must  rázásközben  nem  fut  ki.
            Otthon  négy  ember  a  szekérről  leveszi,  Boreresztő  kötéllel  a
            pincébe  leereszti,  az  ászokra  gördíti,  hogy  felső  lyuka  pontosan
            felül  legyen.  Az  elejét  felpóckolja,  hogy  forrás  után  a  seprű  ne
            az  akna  szájához  folyjon,  hanem  hátra  menjen.  A  dugót  kiveszi
            és  pihenni  hagyja.  Kivesz  belőle,  forrásra  helyet  hagy.  A  must
            egy  darabig  édes,  később  csípős  lesz,  ha  forrni  kezd.  Ha  nagyon
            erősen  forr,  egy  kivájt  disznótököt  tapasztanak  rá,  és  ebbe
            pötyög,  nem  fut  ki.
                Odakint  a kertben  a jókedv  csak  emelkedik.  Esznek,  isznak.
            A  cigány  is  megkerül  újra.  Most  már  vígat  húz.  Táncra  kereked-
            nek.  A  fiúk  a  leányokat,  a  férfiak  a  menyecskéket  táncoltatják.
            A  taposó  a  kádban  a  szőlőn  tácol  oly  dübörögve,  hogy  majd
                                               á
            kirúgja  a kád  fenekét.  A szomszéd  is tjön.  A  szomszéd  asszonyt
            hívja  meg.  Szépen,  lassan,  öregesen  járják.  Jönnek  a  fiúk  a
            szekéren,  belevegyülnek  a  táncolók  közé,  a  csősz  a  vincellért
            ugratja,  a  gazda  pedig  azzal  a  szabadkozással,  hogy  ,,a  magam
   173   174   175   176   177   178   179   180   181   182   183