Page 172 - A debreceni és tiszántúli magyar emberek táplálkozása
P. 172

332

            hátára  kapja  és  viszi.  Bal  szabad  kezében  a  cserépkorsó  van.
            Ebből  főzöget,  éldegél  egész  héten.  így  tarisznyázik  egész
            nyáron,  míg  a  munka  tart.  Nyáron  csak  kerül  a  tarisznyába
            ennivaló,  de  jön  a  tél,  mikor  nincs  kenyere  s  mikor  nem  tud
            elszegődni.  Ezért  tréfálja  a  napszámost  a  debreceni  gazda  :
            Nyáron,  ha  kérdem  kendtektől  : Mi van  a  tarisznyába?  —- büsz-
            kén  felelik  :  pecsenye,  kalács  !  —  Kora  tavasszaí, ha  kérdezem,
            búsan  mondják  :  A  bocskorom  !  —  Szegényember  többnapi
            eledelét  zsákban  viszi.  A különféle főzeléket tészta, kása,  krumpli
            fehér  vászonzacskóba  tartja  és  a  zacskókat  a  zsákba  rakja  úgy,
            hogy  hátul  a  zsák  fenekébe  egy  egész  kenyeret,  kolompirt,  vas-
            fazekat,  az  elejébe  szalonnát,  tésztát,  sót,  paprikát  tesz.  Ekkor
                                            2
            az  egészet  kétfele  veszi  úgy,  hogy / 3 -ad  része  hátra,  egyharmad-
            része  előre  essék.  A  választásnál  kétszer  megcsavarintja  és  így
            veszi  a  vállára.  Szekeres  ember  is  feltesz  a  zsákba  egy-kétnapi
            eleséget.
                A  debreceni  gazda  a várostól  nagyon  messze  fekvő anyáján
                                                                t
            gazdálkodik.  Ez  a  gazdaság  nagyon  gyakorlatiatlan.  Idejének
            tetemes  részét,  gazdaságától  25—30  kilométerre  bent  tölti  a
            városban  és innen  intézkedik. Gazdaságába  legfeljebb csak  aratás,
            tengeritörés  idejére  megy  ki.
                Mikor  nincs  kint,  hazulról  küld  bentkosztos  cselédeinek
            élelmet.  Egy  ilyen  élelmezés  szombaton,  vasárnap  történik.
            A  kenyír  már  szombaton  kisült.  Az  ételt  vasárnap  délelőtt
            főzik.  Fő  az  óriás  fazék  füstölt  disznóhús  a  szabad  konyhán.
            Délben  megkészíti  a  tömérdek  vereshagymás  ecetest.  Kisebb
            cserépfazékba,  vagy  ételes  fabodonba  rakja.  Minden  fazékba
            megmondja,   hogy  hány  emberre,  hány  ítel  van.  P.  o.  három
            emberre  két  ítel.  Azután  pontosan  beköti  lantornával.  Ez  a
            lantorna  vagy  marhahólyagból  van,  vagy  hólyagpapír.  A  fazék
            szájához  mérten  levág  egy  darabot,  vízbe  megáztatja.  Ekkor
            a  fazék  száját  fehér  vászonruhával  letakarja,  erre  helyezi  az
            ázott  lantornát.  Jó  erős  spárgával  leköti.  Még  azután  meg-
            lötyögteti,  nem  folyik-e  valahol,  lehet-e  a  szekérre  felpakolni.
            Az  íteles-bodon  szájára  is  fehér  ruha  kell.  Erre  jön  a  fedele,
            melyet  pecekszerű  léccel szorítanak  le.  A  gazdasszony  a  cserép-
            fazekat  jobban  szereti,  mert  könnyebb  tisztán  tartani.  De
            hamar  törik.  A  cserépedényben  kevesebb  a  veszély,  hogy  az
            ítel megposhad  benne,  viszont  a fa  nehezebben  törik.  Már  a  nagy
            tornác  könyöklőjén  sorba  ki  vannak  állítva  a  kenyerek,  a  faze-
            kak.  A  vászonzacskók  már  elő  vannak  készítve.  Legnagyobb
            a  tisztás  zacskó.  Kisebb,  de  sokkal  erősebb  a  szalonnás  zacskó.
            Ezen  sok  folt  is  van,  mert  a  macska  sokszor  megtalálja  és  ki-
            rágja  a zacskót.  Ennél  is kisebb finom vászonból  készült  a  kásás-
            zacskó,  legkisebb  a  sós-zacskó.
                Most  egy  óriási  zacskó  tésztát  raknak,  sót,  paprikát  is
            hozzáteszi.  Mialatt  ezt  összepakkolják,  a gazda  az ösztörüből  egy
   167   168   169   170   171   172   173   174   175   176   177