Page 171 - A debreceni és tiszántúli magyar emberek táplálkozása
P. 171

331


                         Lovas  ember  tarisznyája.

          A jómódú  lovasember útitarisznyája  átalvetö.  Ez egy  bőrtáska
       szerű eleségtartó, melyet  a nyergen  tesz az utas keresztül.  Az  egyik
       táska  a  nyereg  egyik  oldalán,  a  másik  táska  a  nyereg  másik
       oldalán  van  áttéve.  A  bőrzsák  fedelén  három  tulipán  van  rá-
       téve.  A  két  táskát  egy  40  cm.  széles,  36  cm.  hosszú  díszített
       széles  bőr  foglalja  össze,  ezt  a  nyergen  tesszük  át.  A  bőrtartó
       első  részén két  kikötött  lyuk van,  ezen  keresztül  az  első  kápához,
       itt  a  széle  kissé  befelé  ívelt,  a  hátsó  részén  30  cm.  kivágás  van
       kidolgozva  és  ezen  átakasztják  a  hátulsó  kápára.  A  kivágás  két
       oldala  jó  erősen  be  van  szegve,  hogy  el  ne  szakadjon,  szélét  szép
                                      t
       csipkés  szegély  díszíti.  Az  egyik áskába ették  a  fehér  zacskóba
                                              t
       helyezett  sült  húst,  kolbászt,  szalonnát.  A  másikba  kenyeret,
       pogácsát.  Azután  mind  a  két  bőrfedelet  lezárta.  Ősi  tarisznya
       és  ez  ejtette  csalódásba  a  külföldieket,  midőn  azt  híresztelték,
       hogy  a  magyar  nyereg  alatt  puhítja  a húst.  A hús  az  átalvetőben
       volt,  az  átalvető  a  nyergen  oly  ügyesen  fekszik,  hogy  azt
       hitték  miszerint  a  nyereg  tartozéka.
            Jómódú  gazdáknak,  lóhátas  iparosoknak  kedvelt  tarisz-
       nyája  volt.  Mindig  volt  benne  egy  darab  tőtött  hús,  egy  kis
       fokhagymás   pecsenye.
                            t
            Töltött  bagdán.  A öltött  (tőtött)  hús  a jómódú  civis  asztalán
       gyakori  étel.  Az  asszony  bagdánt  vesz  tölteni.  Felszúratja.
       Tojást  főz,  felvágja  kockára,  tesz  bele  jó  vastag  sósszalonnát,
       szintén kockára  vágva,  de elébb  a bőrét leveszi. Petrezselyem  leve-
       let  is tesz bele  bőven, az egészet  megsózza jól, megborsolja  bőven,
       üt  rá  egy-két  nyerstojást,  összegyúrja,  beletölti  a  húsba,  be-
       varrja.  Tepsibe  süti,  sülés  közben  meg-meglocsolja  a  zsírjával.
       Szép  pirosra  sül,  beborsolja  és  megeszik.  —  Hidegen  jóízű,
       útra  nagyon  alkalmas.
            Foghagymás  hús.  Főleg  juhcombot  nagy  darabokban  el-
       vagdalják,  besózzák,  azután  foghagyma  gerezd-darabokkal  meg-
       dugdossák,  úgy,  hogy  hegyeskéssel  lyukat  szúrnak  és  abba
       helyeznek  el  egy-két  gerezd  darabot.  Megsütik,  beborsolják  és
       elfogyasztják.  Hidegen  pompás  étel.
            A  mezei  munkások,  napszámosok,   ha  maguk  kenyerén
        dolgoznak,  egész  heti  eleséget  visznek.  Erre  a  célra  nagy  házi-
        vászon  tarisznyát  varratnak.  Ebbe  egy  egész  kenyeret,  egy
       zacskóba  egy  kiló  szalonnát,  másik  fehér  vászonzacskóba  tör-
        delt  tésztát,  sót,  paprikát  tesznek,  azután  pár  kilónyi  krumplit
        is.  Ezzel  a  tarisznyát  bekötik  úgy,  hogy  a  tarisznya  korcába
        húzott  erős  galandon  összehúzzák  a  száját,  még  rá  is  hurkolják
        az  összeszedett  hurkon,  ekkor  a  madzag  szabadabb  végét  a
       tarisznya  fenekének  egyik  csúcsára  hurkolják  és  ráakasztják
        kívül  a  vasfazekat  úgy,  hogy  kormos  feneke  kifele  legyen.  Ezzel
   166   167   168   169   170   171   172   173   174   175   176