Page 171 - A debreceni és tiszántúli magyar emberek táplálkozása
P. 171
331
Lovas ember tarisznyája.
A jómódú lovasember útitarisznyája átalvetö. Ez egy bőrtáska
szerű eleségtartó, melyet a nyergen tesz az utas keresztül. Az egyik
táska a nyereg egyik oldalán, a másik táska a nyereg másik
oldalán van áttéve. A bőrzsák fedelén három tulipán van rá-
téve. A két táskát egy 40 cm. széles, 36 cm. hosszú díszített
széles bőr foglalja össze, ezt a nyergen tesszük át. A bőrtartó
első részén két kikötött lyuk van, ezen keresztül az első kápához,
itt a széle kissé befelé ívelt, a hátsó részén 30 cm. kivágás van
kidolgozva és ezen átakasztják a hátulsó kápára. A kivágás két
oldala jó erősen be van szegve, hogy el ne szakadjon, szélét szép
t
csipkés szegély díszíti. Az egyik áskába ették a fehér zacskóba
t
helyezett sült húst, kolbászt, szalonnát. A másikba kenyeret,
pogácsát. Azután mind a két bőrfedelet lezárta. Ősi tarisznya
és ez ejtette csalódásba a külföldieket, midőn azt híresztelték,
hogy a magyar nyereg alatt puhítja a húst. A hús az átalvetőben
volt, az átalvető a nyergen oly ügyesen fekszik, hogy azt
hitték miszerint a nyereg tartozéka.
Jómódú gazdáknak, lóhátas iparosoknak kedvelt tarisz-
nyája volt. Mindig volt benne egy darab tőtött hús, egy kis
fokhagymás pecsenye.
t
Töltött bagdán. A öltött (tőtött) hús a jómódú civis asztalán
gyakori étel. Az asszony bagdánt vesz tölteni. Felszúratja.
Tojást főz, felvágja kockára, tesz bele jó vastag sósszalonnát,
szintén kockára vágva, de elébb a bőrét leveszi. Petrezselyem leve-
let is tesz bele bőven, az egészet megsózza jól, megborsolja bőven,
üt rá egy-két nyerstojást, összegyúrja, beletölti a húsba, be-
varrja. Tepsibe süti, sülés közben meg-meglocsolja a zsírjával.
Szép pirosra sül, beborsolja és megeszik. — Hidegen jóízű,
útra nagyon alkalmas.
Foghagymás hús. Főleg juhcombot nagy darabokban el-
vagdalják, besózzák, azután foghagyma gerezd-darabokkal meg-
dugdossák, úgy, hogy hegyeskéssel lyukat szúrnak és abba
helyeznek el egy-két gerezd darabot. Megsütik, beborsolják és
elfogyasztják. Hidegen pompás étel.
A mezei munkások, napszámosok, ha maguk kenyerén
dolgoznak, egész heti eleséget visznek. Erre a célra nagy házi-
vászon tarisznyát varratnak. Ebbe egy egész kenyeret, egy
zacskóba egy kiló szalonnát, másik fehér vászonzacskóba tör-
delt tésztát, sót, paprikát tesznek, azután pár kilónyi krumplit
is. Ezzel a tarisznyát bekötik úgy, hogy a tarisznya korcába
húzott erős galandon összehúzzák a száját, még rá is hurkolják
az összeszedett hurkon, ekkor a madzag szabadabb végét a
tarisznya fenekének egyik csúcsára hurkolják és ráakasztják
kívül a vasfazekat úgy, hogy kormos feneke kifele legyen. Ezzel