Page 166 - A debreceni és tiszántúli magyar emberek táplálkozása
P. 166

326

             hús,  kolbász,  hurka.  Más  évszakban  paprikás  csirke,  sült  tyúk.
             Sütemény  :  Túrósbéles,  kalács.
                 Disznótorban.  Reggel  :  a  henteseknek,  belléreknek  meleg
             kolbászt  és  oldalt,  meleg  pogácsát  és  meleg  mézesbort  adtak.
             Délelőtt  ha  nagyon  hideg  volt,  melegbort,  egésznap  pedig  hideg-
             bort  adtak.  Ebédre  :  tyúkhúslevest,  töltöttkáposztát,  pulyka-
             vagy  kappanpecsenyét  kaptak.  Vacsorára  :  szilvaízből  ciberét,,
             hurkát,  kolbászt  és  ha  délről  maradt,  hideg  pecsenyét,  néha
             fánkot  is  kaptak.
                 A  régi  világban,  a  céhek  életében  nagy  ünnepség  volt  a
             céhmester-választás,  társpoharazás,  mesterasztal.  Mindegyiket
             nagy  közös  evés-ivással  ülték  meg.  A  késesek  szabadalmában
             1711-ben  ez  foglaltatik:  Valamely  legény  akar  honvaló,  akar
             jövevény  légyen  az,  az  ki  a  késcsináló  mesterek  közzé  akarja
             magát  adni  és  mesterré  akar  lenni,  tehát  az  ilyen  legény  az  ő
             mesterségének  megmutatására  próbaművet   tartozzék  elsőben
             megcsinálni...  Míg  pedig  a  remek  elkészül,  a  látómestereknek
             illendő  étellel  és  itallal  gazdálkodni  tartozik...  Elkészülvén  a
             remek,  a  céhmester  azzal  együtt  egy  pint  borral  mutassa  be  az
             akkori  városunk  bírájának.  . .  Az  új  mester  a  késcsináló  meste-
             rek  közzé bevétetvén,  a  céhnek  egy  temérdek  fazék  káposztás
             húst,  két yúkot  főve, egy malacot  sülve* elegendő fejér kenyeret,
                     t
             azonkívül  diót,  mogyorót  és  elegendő  bort  tartozik  adni. 1
                 A  szíjgyártócég  artikulusában  1683-ban  a  IX.  szakasz  így
             intézkedik  :  Űjév  első  napján  a  szíjgyártó  mesterlegények
             attyoknak  és  anyjoknak  ajándékkal  kedveskedjenek.  Az  aján-
             dék  bevitelekor  az  Attyok  és  Anyjok  látván  az  mesterlegények-
             nek  hozzájuk  való  szereteteket  ők  is  az  ő  becsületekért  tartoz-
             nak  a  legényeknek  egy  vacsorát,  úgymint  :  négy  tál  étket,  ez
             mellé  az  vacsorán  elégséges  bort  adni.  Vacsora  után  ha  az
             legény  atyafiak  mulatni  akarnak,  magok  pénzén  kell  bort
             hozatniok.  Ugyancsak  itt  a  következőket  olvassuk  :
                                                                   j
                 ,,...  az  apród  kérésnek  penig  minden  hétre  12 pénzzé árjon
             az  félesztendeig,  félesztendeje  eltelvén  ha  társbért  kíván,  tar-
             tozik  társpohárral,  három  tál  étekkel,  egy  kappannal  az  pecse-
             nye  mellé  és  tizenkét  iczcze  b o r r a l . . . "
                 A  városi  tanács  ezt  1737-ben  megerősíti  mondván  :
                 Az  Aritukulusok  szerint  tartozik  az  Iffju bejelentéskor  adni
            4  tál  étket,  12  itczcze  bort  és  a  céhládájába  két  aranyat.*
            A  fésűsök  és  gombcsinálók  1674-ben  ilyen  mesterasztalt  adtak  :
             Egy  temérdek  fazék  káposztás  hust,  két yúkot  főve,  egy  mala-
                                                   t
             cot  sütve,  elegendő  fehér  kenyeret,  azonkívül  diót,  mogyorót
            és  4  forint  ára  bort  !  Ezeket  végbevivén  úgy  lészen  tökéletes
                 1  A  késesek  privilégiuma.  1711.  Déri  múzeum  lelt.  : II.  1910.  449.
                 2  Közli  :  dr.  Bartha  Károly  :  A  debreceni  fésűs  mesterség.  Buda-
            pest,  1929.  18.  lap.
   161   162   163   164   165   166   167   168   169   170   171