Page 165 - A debreceni és tiszántúli magyar emberek táplálkozása
P. 165
325
Aranysárga szirmai pedig ékessége a kertnek. Szirmait kora
reggel vagy napszálta után kitépik, megmoncsolják, egy kis
ecetben vagy vízben begyűrjék, egy éjszaka csomóban hagy-
ják, reggel a szárítón szétterítik, megszárad, elteszik. Használat
előtt megtörik. Rendesen hagymás ecetes, krumplilevesek
színesítésére használják. Sok kell belőle, mert sokkal kevésbbé
fest mint a jó sáfrány.
Kapor. Az étel ízesítésére szolgál. A zöld levelét tökkáposz-
tába, derelyébe teszik, galuskával főzik. Kórójával káposztát
savanyítanak, magját megtörik és véreshurkába teszik.
Foghagyma. Szintén az étel ízesítésére használják. Nyersen
szalonnával eszik, kolbászba teszik, húst dugdosnak meg
vele stb.
- 1
IX. Mit ettek alkalmakkor.
Bár a debreceni polgár étkezésében nagyon egyszerű volt
legtöbbször egy tál ételt evett —- ünnepen kalács került még
asztalára, mégis ha valami alkalom volt nála, akkor sokszor
még az erején túl is kitett magáért. Kitűnő vendéglátó volt
-ennivalóban és italban is. A házától nem könnyen szabadult
az ember, kivált meg józanon.
Ilyen családi alkalom volt a kézfogó, lakodalom, névnap,
szüret, disznótor. Kézfogón a lány szülei látták vendégül a
vőlegény családját és rokonait. Jómódú háznál 1. csigaleves yúk-
t
hússal, 2. töltöttkáposzta és malactokánv volt feladva; 3. pulyka-
kappan egészben sütve ; 4. malacpecsenye befőttel, szilvával ;
5. tészta : fánsült kalács volt ; 6. gyümölcs ; 7. feketekávé.
Lakodalomban kétszer terítettek. Az esküvő után ebéd
délután 2 óra tájban. Az ebéd eltartott 4—-5 óráig. Étrend a
fenti volt. Azután megkezdődött a tánc. Este úgy 9 óra tájban
tejeskávét hurcoltak zsíros vagy vajaspereccel, ezenkívül a
férfiaknak kalácsot.
Éjfélkor újra terítettek, asztal mellé ültettek. Hideg pecse-
f
nyét, sonkát, forró ánkot adtak fel, bor is volt bőven.
Hajdúböszörményben a lakodalomban régen csigaleves
tyúkhússal volt, a főtt tyúkhúst levessel ették. A leves után
töltöttkáposzta és tejbekása következett. Sült tyúkot éjjel
ettek, amikor a héríszesek (a menyasszony szülei és hozzátar-
tozói) megérkeztek.
Keresztelőben ebédet adtak. Csigalevest tyúkhússal, sült
kappan, pulyka, fánsült kalács. Bor sok.
Szüreten reggel kalács. Délben ebéd : Csigaleves, töltött-
káposzta. Vagy pulyka, csirke serpenyőben sülve. Este juhhúsos
kása.
Névnapokon vacsora az évszakhoz képest, télen főleg disznó