Page 164 - A debreceni és tiszántúli magyar emberek táplálkozása
P. 164

324

             a  konyhán  megtüzesítették  és  az  edény  felszínén  húzgálták
             és  felégették  a  bőrszerű  felső  réteget.
                 Csinálták  még  az  ecetet  bükkfaforgácsból  is.  Egy  25—30
             literes  hordót  bükkfaforgáccsal  töltettek  meg.  Ezt  égettborral
             leöntötték,  töltöttek  bele  égettbort,  vagy  más  szeszt  is  és  az
             így keletkezett  ágyat  érni hagyták.  Mikor  megérett,  langyos  bort
             töltöttek  rá. Csapot  ütöttek  bele  és megeresztették  annyira,  hogy
             csepegjen.  A  lecsepegett  anyagot  újra  feltöltötték  úgy,  hogy
             szépen  megsavanyodott.  Ezt  az  ecetet  nagyon  szerették.
                 A  lencséből  is  csináltak  ecetet  éspedig  úgy,  hogy  a  lencsét
             megpirították,  de  úgy,  hogy  meg  ne  égjen. Tettek  hozzá  mézet,























                                     Fig.  87.  ábra.
                               Ecetágy  tartó  cseréphordó.
                        Irdenes  glasiertes  Fass  als  Essiglager  dienend.

             azzal  összekavarták,  töltöttek  rá  egy  kevés  szeszt,  egy  kis
             ecetet  és  így  érni  hagyták.  Ez  volt  az  ágy.  Mikor  ez  megérett,
             langyos  vízzel,  esetleg  borral  felöntötték  és  meleg  helyen
             erjedni  hagyták.  A  nagyközönség  részére  a  sóárulók  társasága
             árulta  az  ecetet.  A  só  és  az  ecet  volt  a  magyarnak  két  legközön-
             ségesebb  szükséglete.
                 Hallottam  ecetet  készíteni  almából,  málnából,  gyümölcs-
             ből,  de  ez  már  az  újabb  kor  vívmánya.  Ma  az  ecetgyárak  a
             kényelmes  asszonyok  részére  teljesen  feleslegessé  teszik  az  ecet-
             készítéssel  való  bajlódást.
                 Kerti  sáfrány.  A  kerti  sáfrányt  rossz  sáfránynak  nevezi  a
             magyar,  szemben  a  külföldi  jó  sáfránnyal.  A  falusi  vagy  a
             paraszt  kiskertek  díszei.  Kórója  jó  védelem  a  virágágyaknak.
   159   160   161   162   163   164   165   166   167   168   169