Page 163 - A debreceni és tiszántúli magyar emberek táplálkozása
P. 163

323

           Paprika.  A  magyar  a  paprikát  a  XIX.  század  eleje  óta  csak
      mint  fűszert  használja.  A  világháború  óta  bizonyára  a  katona-
      ságnál  rákapott  a  zöldpaprika  evésre,  kenyér-szalonnával  eszi,
      vereshagyma  helyett.  Töltve  csak  nagyon  módos,  főleg  városi
      lakosság  eszi.  Ügy  töltik,  mint  a  káposztát.
           Ellenben  a  bolgár,  a  török,  szír  nép  mindenféle  formában
      eszi.  Legkevésbbé  fűszernek  használja.  Szíriában  a  nagy  kard-
      alakú  zöldpaprikát  tepsibe  megsütik.  Melegen  és  hidegen  jó-
      ízűen  eszik.  Az  Aleppói  vasútvonalon  a obbmódú  szír  és  török
                                             j
      utasok  megkínáltak  sütött  paprikával,  ettem  és  jónak  talál-
      tam.  Török  városok  vendéglőiben  sokszor  ettem  töltöttpaprikát.
      Zöldpaprika  juhhússal  és  rizzsel  volt  megtöltve,  megfőve
      egészen  jó  volt.  Bulgáriában  a  zöldpaprikát  túróval  és  tojással
      töltötték  meg.  De  oldalt  hasították  fel,  magját  és  szárát  benne-
      hagyták,  zsírban  megsütötték  és  nagyon  jóízűen  ették.  Még
      többen  ették  nyersen.  Paradicsomot  is  ecettel,  olajjal  ették.  E
      vidéken  fűszernek  nem  használják,  itt  a  fűszer  a  tört  bors.
           Az  ecetkészítés  és  az  ecetágy.  A  régi  világban  minden  jobb
      háztartásban  a gazdasszony  maga  csinálta  az  ecetet.  A  berakott
              t
      konyha ornyán   állott  az  ecetágy,  melyen  érett  a  finom,  kellemes
      ízű  borecet.  Az  ecetágyat  különböző  anyagokból  készítették.
      A  jó  gazdának  volt  szőlője,  ősszel  szüretkor  a  kitaposott,  de  ki
      nem  sajtolt  szőlő törkölyét kivették  a zsákból,  egy  cserépedénybe
      vagy  kishordóba  rakták,  leöntötték  borral  és  érni  (erjedni)
      hagyták.  Mikor  megérett,  langyos  bort  töltöttek  rá,  feltették
      a  konyha  tornyára,  vagy  más  meleg  helyre  és néhány  nap  múlva
      megsavanyodott.  Ekkor   leszedték  róla  az  ecetet,  ha  fogyott,
      jó  bort  töltöttek  hozzá,  ha  gyengült,  egy  kis  égett  borral
      megöntötték.
          Szokásban  volt,  hogy  méhserrel  javították.  Az  öreg  debre-
      ceni  polgárasszonyok  elmondása  szerint  a  sonkolyos  mézet  tál-
      ban  markuk   között  kifacsarták,  az  összenyomott  sonkolyt
      vízzel  leöntötték,  főzték,  míg  az  sűrű  nem  lett,  mint  a  méz.
      Ezzel  a  méhserrel  az  ecetet  megöntötték,  és annak  kellemes  édes-
      kés  ízt  adtak.
          így  csinálta  az  ecetet  a  debreceni  nagygazdasszony.
  ,   Szegényember   ecetágyat  morzsolt  tengericsutkából  csinált.
      A verestengeri  csutkát  íznvire  karikázta,  belerakta  egy  edénybe,
      ezt  is  égett  borral  leöntötte,  öntött  hozzá  egy  kis  régi  ecetet
      és  az  ágyat  pár  napig  érni  hagyta.  Mikor  megérett,  langyos,
      melegített  borral  felöntötte  és  meleg  helyen  érni  hagyta.  Mikor
      megért,  csapot  tett  bele  és  azon  lassan  csepegtette.  A  lecsepe-
      gett  ecet  alján  kocsonyaszerű  ecetalap  képződött.  Ezt  a  nép
      poklá-nak  nevezte.  Ezt  nem  szabad  volt  kivenni,  mert  ebben  sok
      ecetsav  képződött  és  ezen  hamarabb  savanyodott  az  ecet.
      Ellenben  felül  képződött  egy  szürke  bőrréteg,  ezt  a  régi  világ-
      ban  tüzes  vassal  irtották  a  gazdasszonyok.  A  vasdarabot
                                                              21
   158   159   160   161   162   163   164   165   166   167   168