Page 149 - A debreceni és tiszántúli magyar emberek táplálkozása
P. 149
284
neki, mint a kalácsnak. A kovászt ma élesztő helyettesíti.
Régen nagy kétfülű fazékban anyakovászt csináltak és egész
héten ebből kovászoltak. A kovász megkél, az asszony be-
dagasztja, mint a kenyeret. Tesz bele sót, disznó vagy libazsírt,
vajat, sőt a finom vajasperecbe cukrot is. A vajasperecbe vaj,
zsír kétannyi kell, mint víz. 10 kgr. liszthez 5 kgr. zsir, y 2 kgr.
vaj és két liter vizet tesz, akkor finom. A falusi váltóban féfvajas
vagy sima perecbe sok vizet és kevés zsirt tesz. A parasztperec-
ben nincs zsír, csak liszt, kovász, só és víz. A zsírosperecbe
liszt, zsír, só és kovász. A libazsír magában nem használható.
Kérgessé teszi a tésztát. Használják felesen disznózsírral.
Mégis legjobb a rucazsírral sütött perec.
Mikor be van dagasztva, félóráig pihentetik. Míg ez tör-
ténik, a másik asszony befűt — a boglyakemencébe —, vékony
Fig. 56. ábra.
Perecsütő eszközök. 1. Lapító. 2—3. Lapítódeszka. 4. Pemet. 5. Vető-
lapát. 6. Azsag.
Geräte zum Brezelbacken. 1. Plattdrücker. 2—3. Bretter zum Plattdrücken.
4. Ofenwisch (mit diesem wird die Asche vom Boden des Backofens
aufgewischt). 5. Setzschaufel. 6. Haken zum Ausklauben.
hosszúra hasított fával. Mikor a kemence jól befült, a tüzet
oldalra tolja és a kemence üresen maradt kb. háromnegyed
részét lerakja tepsi pléhvel. Megkezdődik a perecsütés. A perec-
nyútóasszony kivág egy darabot a zsíros tésztából, a teknőből
a lapító-ra teszi. Ez egy négylábon álló tiszta deszkalap, mely
mellé székre ül a gazdasszony. A lapítón túl, a kemence száj
előtt ül a sütőasszony, és egy hosszú nyélre ötött fekete ruhával,
k
a pemeletővel törli a behelyezett pléhről a rászállott pernyét
vagy hamut. A nyújtó asszony késével leszel egy darab zsíros-
tésztát, a lapítón kezefejének hátulsó alsó csuklós részét meg-