Page 149 - A debreceni és tiszántúli magyar emberek táplálkozása
P. 149

284

              neki,  mint  a  kalácsnak.  A  kovászt  ma  élesztő  helyettesíti.
              Régen  nagy  kétfülű  fazékban  anyakovászt  csináltak  és  egész
              héten  ebből  kovászoltak.  A  kovász  megkél,  az  asszony  be-
              dagasztja,  mint  a  kenyeret.  Tesz  bele  sót,  disznó  vagy  libazsírt,
             vajat,  sőt  a  finom  vajasperecbe  cukrot  is.  A  vajasperecbe  vaj,
             zsír  kétannyi  kell,  mint  víz.  10  kgr.  liszthez  5  kgr.  zsir,  y 2  kgr.
             vaj  és két  liter vizet  tesz,  akkor  finom.  A falusi váltóban féfvajas
             vagy  sima  perecbe  sok  vizet  és  kevés  zsirt  tesz.  A  parasztperec-
             ben  nincs  zsír,  csak  liszt,  kovász,  só  és  víz.  A  zsírosperecbe
             liszt,  zsír,  só  és  kovász.  A  libazsír  magában  nem  használható.
             Kérgessé  teszi  a  tésztát.  Használják  felesen  disznózsírral.
             Mégis  legjobb  a  rucazsírral  sütött  perec.
                  Mikor  be  van  dagasztva,  félóráig  pihentetik.  Míg  ez  tör-
             ténik,  a  másik  asszony  befűt  —  a  boglyakemencébe  —,  vékony




















                                      Fig.  56.  ábra.
             Perecsütő  eszközök.  1. Lapító.  2—3.  Lapítódeszka.  4.  Pemet.  5.  Vető-
                                    lapát.  6.  Azsag.
             Geräte  zum  Brezelbacken.  1.  Plattdrücker.  2—3.  Bretter  zum  Plattdrücken.
             4.  Ofenwisch  (mit  diesem  wird  die  Asche  vom  Boden  des  Backofens
                   aufgewischt).  5.  Setzschaufel.  6.  Haken  zum  Ausklauben.
             hosszúra  hasított  fával.  Mikor  a  kemence  jól  befült,  a  tüzet
             oldalra  tolja  és  a  kemence  üresen  maradt  kb.  háromnegyed
             részét  lerakja  tepsi  pléhvel.  Megkezdődik  a  perecsütés.  A  perec-
             nyútóasszony  kivág  egy  darabot  a  zsíros  tésztából,  a  teknőből
             a  lapító-ra  teszi.  Ez  egy  négylábon  álló  tiszta  deszkalap,  mely
             mellé  székre  ül  a  gazdasszony.  A  lapítón  túl,  a  kemence  száj
             előtt  ül  a sütőasszony,  és egy hosszú  nyélre ötött  fekete  ruhával,
                                                     k
             a  pemeletővel  törli  a  behelyezett  pléhről  a  rászállott  pernyét
             vagy  hamut.  A  nyújtó  asszony  késével  leszel  egy  darab  zsíros-
             tésztát,  a  lapítón  kezefejének  hátulsó  alsó  csuklós  részét  meg-
   144   145   146   147   148   149   150   151   152   153   154