Page 153 - A debreceni és tiszántúli magyar emberek táplálkozása
P. 153

288



                               A  debreceni  mézeskaláes.
                  Századok  óta  a  magyar  Alföldön,  különösen  a  Tiszántúlon
             acélos  búza  termett.  Virágos  legelőin,  tarlóin  pompás  mézet
             gyűjtöttek  a  méhek.  A  debreceni  vásároknak  előkelő,  fontos
             portékája  volt  a méz,  sőt  Debrecen  város tanácsa,  mint  közszük-
             ségleti  cikket  századok  folyamán  többízben  maximálta  az  árát.
                 A  gazdasszony,  akinek  méze  és  jó  búzalisztje  volt,  szín-
             mézet  olvasztott,  kihagyta  hűlni  és  liszttel  összekeverte,  jó































                                      Fig.  60.  ábra.
              Debreceni  mézeskalácsformák,  fent  a  kiverők^;  a  Déri  múzeumban.
                         Gravierte  Lebzeltenformen  im  Déri  Museum.

             keményre   meggyúrta,  elszaggatta,  megsütötte  szép  pirosra
             s  elnevezte  mézeskalácsnak,  mert  hiszen  a  régi  magyar  nyelv-
             járásban  minden  sülttészta,  kalács  vagy  pogácsa  volt.  A  debre-
             ceni  népi  nyelvben  a  mézeskalácsot  csak  mízes  (mézes)-nek,.
             a  mézeskalácsosokat   pedig  mízesek  (mézesek)-nek  nevezik.
                                                 t
             Egves  asszonyok  nagyobb  ügyességre ettek  szert  a  kavarásban,
             gyúrásban,  alakításban,  sütésben  és  sütöttek  mások  részére  is,
             pénzért  eladták.  így  lett  a  mézeskalács  sütésből  szabad  házi-
   148   149   150   151   152   153   154   155   156   157   158