Page 157 - A debreceni és tiszántúli magyar emberek táplálkozása
P. 157

292


             járok  hozzájuk  és  megtudtam  a  mézeskalács  készítési  mene-
             tét.  A  dagasztó  teknőben  egy  jó  csomó  sima  0-ás  lisztet
             olvasztott,  de  hideg  mézzel  megkavarnak.  Egy  kevés,  kb.
             30—-20%   cukrot  is  tesznek  bele,  hogy  ropogós  maradjon,
             ne  vonuljon  meg.   így,  ha  esős,  nedves  idő  van,  több
             cukrot  tesznek  bele,  ha  száraz,  derült  idő  van,  kevesebbet,
             mert  a  mézes  annál  jobb,  minél  kevesebb  benne  a  cukor  és öbb
                                                                     t
             a  méz.  E  bekevart,  megállapodott  mézestésztát  régen  kézzel
             gyúrták,  de  mivel  ezt  sokkal  keményebb  munka  meggyúrni,
             mint  a  legtojásosabb  levestésztát,  a  gyáripar  törőpadon  liszttel
             áttöri,  hogy  keményebb  legyen.  A törőpad  egy  peremes  deszka























                                     Fig.  64.  ábra.
                              Mézestésztatörés  a  törőpadon.
                             Zubereitung  des  Lebzeltenkuchens.

             lap,  melybe  hátul  egy  törörúd  van  beállítva.  Ez  két  fapofa
             közt  egy  vasszegen  egykarú  emelőhöz hasonlóan  mozgatható.
             A törőpad  hátsó  része  padként  van  megnyújtva,  erre  ül  a  mester
                                t
                                                          f
             vagy  ügyes  segéd,  a örőrúdat  pedig az inas vagy iatalabb  segéd
                                                          t
             mozgatja.  Az  ülő  ember  a  teknőből  rakja  alá  a észtát,  az  álló
             pedig  a  rúddal  töri  (trájbolja).  Törés  közben  a  báb,  a  mogyoró
             tésztához  egy  kis  nőtetőt,  alkálit  tesznek,  a  borsos  mogyoró
             tésztához  borsot,  az  apró  ropogós  mogyoró  tésztájához  kevés
             tört  fahéjat,  hogy  aromás  legyen.
                 A  jól  kitrájbolt  (kész)  tésztát  elnyújtják.  A  formákat  elő-
             veszik  és  formához  szabják  fel.  Ezeket  a  darabokat  a  formába
             kézzel  belenyomják.  Erős  fizikai  munka,  néha  két  kézzel  is  kell
             a  formába  nyomni,  illetve  ütögetni,  míg  a  mézeskalácsot  jól
   152   153   154   155   156   157   158   159   160   161   162