Page 157 - A debreceni és tiszántúli magyar emberek táplálkozása
P. 157
292
járok hozzájuk és megtudtam a mézeskalács készítési mene-
tét. A dagasztó teknőben egy jó csomó sima 0-ás lisztet
olvasztott, de hideg mézzel megkavarnak. Egy kevés, kb.
30—-20% cukrot is tesznek bele, hogy ropogós maradjon,
ne vonuljon meg. így, ha esős, nedves idő van, több
cukrot tesznek bele, ha száraz, derült idő van, kevesebbet,
mert a mézes annál jobb, minél kevesebb benne a cukor és öbb
t
a méz. E bekevart, megállapodott mézestésztát régen kézzel
gyúrták, de mivel ezt sokkal keményebb munka meggyúrni,
mint a legtojásosabb levestésztát, a gyáripar törőpadon liszttel
áttöri, hogy keményebb legyen. A törőpad egy peremes deszka
Fig. 64. ábra.
Mézestésztatörés a törőpadon.
Zubereitung des Lebzeltenkuchens.
lap, melybe hátul egy törörúd van beállítva. Ez két fapofa
közt egy vasszegen egykarú emelőhöz hasonlóan mozgatható.
A törőpad hátsó része padként van megnyújtva, erre ül a mester
t
f
vagy ügyes segéd, a örőrúdat pedig az inas vagy iatalabb segéd
t
mozgatja. Az ülő ember a teknőből rakja alá a észtát, az álló
pedig a rúddal töri (trájbolja). Törés közben a báb, a mogyoró
tésztához egy kis nőtetőt, alkálit tesznek, a borsos mogyoró
tésztához borsot, az apró ropogós mogyoró tésztájához kevés
tört fahéjat, hogy aromás legyen.
A jól kitrájbolt (kész) tésztát elnyújtják. A formákat elő-
veszik és formához szabják fel. Ezeket a darabokat a formába
kézzel belenyomják. Erős fizikai munka, néha két kézzel is kell
a formába nyomni, illetve ütögetni, míg a mézeskalácsot jól