Page 152 - A debreceni és tiszántúli magyar emberek táplálkozása
P. 152

287

     mintha  tojással  lenne  bekenve.  A  nagy  zsirosperecet  is  főzik
     és  sütik.  De  jó  is  ám  kávéval,  teával.  Sajnos,  újabban  a  pékek
     olcsó  sósperece  szorítja  ki  a  forgalomból.
         Egy-egy  perecsütő  nem  bírta  ellátni  a  forgalmat,  így  segít-
     séget  vett  maga  mellé. Ezeket  dógosoknak  nevezte  a  régi  deb-
     receni  asszony.  Ez  a  dógos  szó  a  mai  nuinkás  elnevezésnek  jobb,
     ősibb  kifejezése.  A  dógos  rocska  és  zsákszámra  dolgozott.
     Hetiszámot  kapott,  régen  3—4  pengőt,  ma  6  pengőt.  Régen
     4—5   napot  dolgoztak  egy  héten,  ma  egy-két  napot.  László
     Mihálvné  öreg  kora  miatt  már  nem  dolgozik,  de  leánya,  menye,



























                             Fig.  59.  ábra.
               Perecsütő  szedi  az  azsagra  a  megsült  perecet.
        Der  Brezelbäcker  sammelt  die  gebackenen  Brezel  auf  die  Stange.

  •>  szóval  a  család  maga  is  elgyőzi  a  perecsütést,  mert  mint  pana-
     szolta,  ha  ötszáz  perecet  elvisz  három  kofa,  két  nap  elég.
          Régen  nagy  étkezésekkor,  családi  alkalmakkor  a  perec
     nagy  szerepet  játszott.  Az  öregasszonyok  emlékeznek  rá,  hogy
     lakodalmakon  főttészta  a  nagy  zsirosperec  volt,  melyet  kávéval
     fogyasztottak.  A  vőfély  mikor  a  menyasszonyt  a  vőlegényes
     házhoz  vitték,  tiszta  új  rostából  apró  perecet  szórt  a  bámész-
     kodók  közé.  A  lakodalomban   éjjel  perecet  kínáltak.  Név-
     napokon  szintén  jelenvolt  a  magyar  nép  ez  egészséges  eledele.
   147   148   149   150   151   152   153   154   155   156   157