Page 148 - A debreceni és tiszántúli magyar emberek táplálkozása
P. 148

283


          A  perecsütők  Debrecen  város  keleti  részén,  mint  mondták,
      a  Csapón  laktak.  Még  van  ma  is  egy,  ez  is  azon  a  részen  lakik.
          Az  1798-i  összeírásban  40  perecsütőt  találnak.  Éspedig:
      Kovács  Ferencné,  Kanga   Jánosné,  Gvörfi  Istvánné,  Nagy
      Jánosné,  Szabó  Istvánné,  Dobozi  Istvánné,  özv.  Foga  Ist-
      vánné,  Gyalay  Mihályné,  ifj.  Foga  Istvánné,  Gyulai  Jánosné,
      Fodor  Andrásné,  Arany   Mihályné,  Nagv  Mártonné,   Szalai
      Györgyné.  II.  csoportban  : Fűsűs  Istvánné,  Bagaméri  Sámuelné,
      Kanéra  Jánosné,  Szabó  Györgyné  gazdasszony,  Dobozi  Jánosné,
      Szabó  Istvánné,  Pipó  Ferencné,  Horváth  Ferencné,  Gyulai
      Ferencné,  Földesi  Istvánné,  Pap  Mihályné,  Halmi  Jánosné,
      Bereczki  Jánosné,  III.  csoport  :  Foga  Mihályné  gazdasszony,
      Borbély  Mihályné,  Éles  Istvánné,  Varga  Andrásné,  Kovács
      Istvánné,  Béres  Ferencné,  Vasvári  Istvánné,  Kanéra  Ferencné,














                              Fig.  55.  ábra.
      Debreceni  perecelv.  1.  Zsírosperec.  2.  Parasztperec.  3.  Nagy  vajas
                perec.  4.  Sovány,  főttperec.  6.  Kis  vajasperec.
                           Brezel  aus]  Debrecen.

      Veres  Jánosné,  Gacsárdi  Pálné,  Tóth  Mihályné,  Kovács  Mi-
      hályné,  Szökős  Istvánné.
          A  perecnek  kétségkívül  a  legősibb  fajtája  a  darunyak,  ez
      a  sülttészta  a  kenyértésztából  készül.  Mikor  már  a  kenyeret
      kiszakították,  meghagynak  egy  félcipónyi  darabot.  Tenyerük-
                 t
      ben,  vagy  a eknő  fenekén  hosszú  kötélalakúra  nyújtják.  Felső
      végét  visszahajtják,  vagy  két-háromrét  hajtják,  a  tepsit  kicsit
      megzsírozzák  és  a  kenyér  után  beteszik  a  kemencébe.  Ott  meg-
      sül.  Másnap  megöntik.
          A  perec  a  darunyakból  úgy  fejlődött,  hogy  a  hosszú,
      vékony  rudakat  elszaggatta  a  nyújtó  asszony  darabokra,  kari-
      kába  hajtotta,  és  a  friss  tészta  egyik  végét  a  másikra  téve,
      tenyere  hátsó  szélével  ráütött,  mire  az  összeragadt.
          A  perecet  az  utolsó  még  élő  perecsütő  özv.  László  Mihályné
      elbeszélése  szerint  0-ás  lisztből  kell  sütni.  Kovászt  kell  tenni
   143   144   145   146   147   148   149   150   151   152   153